Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


molim objasnjenje dijagnoze


Autor Poruka

Jacca

13.02.2009. 00:20

Nakon pronadjene kvrzice na lijevoj dojci prilikom ultrazvucnog pregleda, majka je poslana na mamografiju gdje je utvrdjeno slijedece:
'Umjereno izrazen zljezdani parenhim, mastopaticno izmijenjen. U gornjem dijelu lijeve dojke blago poremecena arhitektonika zljezdane komponente unutar koje se ne vide patoloski mikrokalcifikati ni suspektna fokalna zasjenjena, ali u sredisnjem dijelu lijeve dojke, vise medijalno, zapaza se njezna homgena sjena cije se konture djelimicno diferenciraju. Vecinski dio sjene je utonuo u zljezdani parenhim tako da se konture ne mogu izdiferencirati. Promjer navedene sjene je oko 1 cm i zahtijeva UZ dopunu.'

Molim vas da mi protumacite nalaz i date svoje misljenje o stanju.. Da li to moze biti tumor i sta bi trebalo dalje ciniti??
Hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

23.02.2009. 18:55

Navedena tvorba, čija je sjena opisana na mamografiji i vidljiva je ultrazvukom, temeljito je sumnjiva na zloćudni tumor. Svakako treba učiniti biopsiju, a najbolje bi bilo odstraniti tvorbu u cjelosti i učiniti patohistološki pregled. To je jedini sigurni način da se potvrdi ili isključi radi li se o zloćudnom tumoru ili ne.