Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Menopauza zbog hormonske terapije raka dojke


Autor Poruka

nana1

11.07.2014. 08:55

Poštovana,
imam 39 godina i prije 2 i pol godine mi je dijagnosticiran rak dojke, pT3N2M0, hormonski ovisan (Er 100%, Pr 30%). Nakon kemoterapije i zračenja propisana je hormonska terapija, Nolvadex (od 7. mj. 2012) i nešto kasnije Zoladex (od 12 mj. 2012). Nakon primjene Zoladexa mjesečnice su u potpunosti prestale i javili su se znakovi menopauze - najizraženiji su valunzi, koje mi je postalo zaista teško podnositi i jako mi narušavaju kvalitetu života, te suhoća rodnice i gubitak libida. Zanima me smijem li uzimati kakve preparate za ublažavanje tih tegoba, tj. koje bi od preparata za ublažavanje simptoma menopauze mogla koristiti u ovakvim okolnostima.
Unaprijed zahvaljujem i lijep pozdrav!

Katarina Antunac, dr. med.

14.07.2014. 13:50

Poštovana,
s obzirom da ste imali hormonski ovisan rak dojke, nikakva sistemska hormonska terapija za ublažavanje simptoma perimenopauze/ menopauze ne dolazi u obzir. Neki liječnici propisuju antidepresive za ublažavanje simptoma. S vremenom će valunzi prestati.
Po pitanju suhoće rodnice, posavjetujte se sa svojim ginekologom. Neka lokalna terapija (u rodnicu) uključujući gelove koji sadržavaju male količine estrogena, ne bi smjela utjecati na kontrolu osnovne bolesti.