Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


molim Vas za misljenje- Ca lobulare invasivum


Autor Poruka

ambra

21.11.2008. 23:55

Imam 32 godine,u junu mi je operisan ca dojke. Dg je sledeca Ca lobulare invasivum gl mammae multifocale ,gr II,NG II,dimenzije tumora 20x19x15mm, Ca mammae meta limphonodorum cum infiltratio textus perinodalis 3/25,spoj gornjih kvadranata,premenopauzna!
ER 7, PR 5, HER2 1+

Terapija: 4x AC pa 4x Taxotera ( Taxani) ,zracenje (25) i Zoladex + Nolvadex!

Molim Vas za misljenje obzirom na godine starosti i terapiju!
Hvala mnogo!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.12.2008. 01:40

Kod vas se radi o prilično uznapredovalom karcinomu. Ulazite u skupinu bolesnica s najvišim rizikom gled reciviva to jest pojave metastaza. preporueno liječenje je trenutno najbolje moguće. UZ to lijeenje svakako je nužno i zračenje dojke, ili lokalizacije gdje je bila dojka ako je odstranjena u cjelosti, i ležišta okolnih limfnih čvorova.

ambra

05.12.2008. 20:15

Meni su na Institutu u Beogradu rekli da spadam u grupu pacijentkinja sa umerenim-srednjim rizikom jer kazu,od 0-4 zlezde se tako tretira. Takodje tumor do 2 cm i hormonska ovisnost,kazu,predstavlja "pozitivne " faktore! Zato sto ovaj tip napada obostrano,savetovana mi je subkutana mastektomija druge dojke,koju cu raditi u februaru. Napisali ste da treba sprovesti zracenje, ono je planirano nakon Taxotera i to 25. Radila sam UZ abdomena,scintigrafiju skeleta,RTG celog skeleta,pluca neposredno pre operacije i sve je bilo dobro. Mozete li mi, molim Vas,reci otkud tako razlicito vidjenje situacije? Nemojte zameriti,vidim da vrlo temeljno i strucno odgovarate na pitanja a i mene je operisao i terapiju odredio takodje veoma strucan tim i rekli su mi da bez ikakve terapije rizik da se bolest vrati je 50% a sa predlozenom terapijom se smanjuje na 18% ( desetogodisnja statistika).Pozdrav

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.12.2008. 23:00

U određivanj prognoze nisu važni "dobri" pokazatelji nego oni loši, a kod vas ih na žalost ima više. Prvo vaša maldost je na žalost vrlo loš pokazatelj. Bolesnice s tumorom dojke mlađe od 35 godina imaju oko 10% lošiju prognozu nego bolesnice s istim stadijem bolesti starije od 35 godina. Drugo naveli ste da je metastazama tumora bilo zahvaćeno 3 od 25 limfnih čvorova i da je tumor prodro u okolno msno tkivo, a to je vrlo loš prognostički znak to jest N2. Prema tome kod vas se radi o pT2 pN2 Mx prema TNM klasifikaciji odnosno stadiju IIIA što je vrlo uznpredovali stadij. Također vaš tumor je i hormonski ovisan što kod bolesnica mlađih od 35 godina koji puta može biti loš prognostički pokazatelj. Kada se sve to uzme u obzir vaši su izgledi da preživite 10 i više godina su samo oko 48% bez ikakvog liječenja. Uz dodatno adjuvantno liječenje koje je vama određeno ti se izgledi povećavaju za oko 27%. Dakle uz kompletno provedeno liječenje izgledi su vam oko 75%.

ambra

07.12.2008. 05:45

ako se eventualno jave metastaze,kada se to najcesce desava nakon zavrsene terapije? Nameravam raditi PET CT u Budimpesti u aprili,da li se vec tada moze nesto otkriti ako postoji? A ako ne postoji da li to znaci da se nece pojaviti jer koliko sam citala pet ct otkriva promene na celijskom nivou! Da li se po Vama tih 75% smatra losom statistikom? Veliki pozdrav

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.12.2008. 13:40

75% je dosta loša statistika. Metastaze se najčešće pojavljuju u prve 2-3 godine nakon operacije, ali jje pojava metastaza moguća i 15-20 godina nakon operacije.

ambra

11.12.2008. 21:30

Hvala Vam na odgovoru,vidim da koristite sajt koji smo moja dr i ja zajedno posetile pre par meseci,to je americki sajt koji je,koliko sam shvatila dostupan lekarima koji su registrovani. Samo mi je tada statistika nakon unete dijagnoze,godina i terapije bila bolja,oko 82%! Sta reci,trudicu se da u narednom periodu ne "uletim"u tih 18%! Nadam se da ce i taj planirani PET CT u Budimpesti reci svoje a dalje je Bozja volja i sudbina,u koju verujem bezgranicno,pa sad sta kome dodeli!
Srecni praznici i svako dobro!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

18.12.2008. 23:20

Hvala na čestitkama. Želim vam puni uspjeh u liječenju, a također i radosne blagdane.