Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Metastaze na kicmi poslije 6 i po godina


Autor Poruka

Bobana2009

13.04.2009. 14:15

Postovani,

Moja majka (63 godine) je 2002 godine operisana od karcinoma dojke (odstranjena desna dojka i podpazusne zlijezde - PH nalaz C lobulararea mamae inv) . Tada je odradjeno 6 ciklusa hemoterapije i zracenje, a potom je pila Novaldex 5 godina. Kontrole su bile dobre sve dok je krajem prosle godine nije pocela jako boljeti kicma.

Uradjeni su rengen snimci(pluca, karlice, kukova, glave i kicme), CT kicmenog dijela i unutrasnjih organa i magnetna rezonanca kicmenog dijela.

Svi nalazi su u redu osim kicme gdje ima metastaze. Doslovce cu vam prepisati nalaz:
"U prsljenskom tijelu L3, citavom segmentu, vidan T1 hipo, T2 hipersignal jasno diferentovan na STIR-u, uz smanjen KK promjer prsljenskog dijela, sto odgovara sek.dep. Manje promjene istih karakteristika vidne i u prsljenskim tijelima L1,L2,L4. Svi diskovi lumbalnog segmenta su bez signifikantnih degerativnih lezija i bez hernijacije. Spinalni kanal bez stenoze ili kompresivnih manifestacija. Konus i kauda normalne morfologije."

Konzilijum je odredio zracenje (single shot) uz bisfosfonate (Zometa) na svakih mjesec dana i hormonsku terapija (Femare-jedna tableta svaki dan).

Molim vas da mi pomognete i osim tumacenja date prognozu iz Vaseg iskustva. Svjesna sam toga da je sve individualno. Doktori mi ne zele reci nista. Samo kazu da moze biti bolje. Kada ih pitam (a zaista sam otvorena osoba i komunikativna) ili cute ili mi kazu bice bolje. Sta ce biti bolje? Sve teze hoda, tako da je vezana za kucu. Da li ce ikada vise moci setati bez bolova? (to joj je bilo veliko zadovoljstvo). Ona ima samo mene i moram svoj zivot organizovati da joj pomognem.

Takodje i sta je najbolje za bolove. Trenutno koristi durogestic flastere (25mg) i trodone po potrebi. Flastere smo jednom povecali na 50mg, ali je povracala, pa smo se vratili na 25mg.

Hvala unaprijed
Bobana

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.04.2009. 22:30

Na žalost, metastaze karcinoma dojke ne rijetko se znaju pojavi i 20 godina nakon nakon dijagnoze. Način liječenja koji je određen vaošj majci je adekvatan situaciji. Neposredno nakon zračenja bolovi se često znaju pojačati što je posljedica prolaznog otoka edema. To se obično smiri 4-6 tjedana nakon zračenja. Teško mi je dati prognoz, ali vam mogu reći da bolesnice s metastazama samo u kosti mogu dosta dugo živjeti jer metastaze u kostima ne ugrožavaju funkcije vitalnih organa kao što su jetra ili pluća. Durogesic je najajče sredstvo protiv bolova kojim trenutno raspolažemo. On se često kombinira na primjer s metamizolom ili diklofenakom. Tada je učinkovitost nešto veća.Ako hormonoterapija-Femara ne dovede do poboljšanja za 2-3 mjeseca tada liječenje treba nastaviti sa steroidnim aromataza inhibitorom(to je također hormonoterapija) eksemestan-om. Ako niti to ne bude djelovalo tada treba primijeniti kemoterapiju.

Bobana2009

22.04.2009. 20:25

Postovani doktore,

Veoma se zahvaljujem na iscrpnom odgovoru. Danas je primila II Zometu. To je tek pocetak drugog mjeseca lijecenja ovom terapijom. Nadam se i uskoro da ce je pozvati da uradimo scintigrafiju. Interesuje me kako cemo znati je li lijecenje uspjesno? Ponovnim snimanjem?

Srdacan pozdrav,
Bobana

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.05.2009. 22:05

Uspješnost liječenja procijeniti ćete prema smanjenju simptoma to jest nestanku bolova i poboljšanim mogućnostima kretanja. Scintigrafija je dobar, objektivni način za procjenu uspješnosti liječenja koštanih metastaza, ali ona nekakav odgovor može dati tek nakon 3 do 4 mjeseca.

Bobana2009

26.05.2009. 13:15

Prije nedelju dana primila je III Zometu. Juce je jedva ustala, sve teze hoda. Kao da joj lijeva noga otkazuje. I ima jake bolove. Ja se tjesim da je to reakcija od terapije. Scintigrafija jos nije uradjena.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

26.05.2009. 21:20

Nastavite s liječenjem. Ako noga "otkazuje" preporučio bih pregled neurologa i da se u liječenje uključe kortikosteroidi koji smanjuju otok i pritisak koštanih metastaza na živce.

Bobana2009

30.05.2009. 23:30

Ima dva dana majka je u bolnici na ortopediji. Slomila je butnu kost. Cak nije ni hodala, vec se samo uspravila u krevetu. Rengen je pokazao da ima metastaze na butnoj kosti i na karlici. Operisace je sljedece nedelje. Vjerovatno se metastaze brzo sire. U velikim bolovima je.
Doktore, ima li svrhe vise primati Zometu i piti tablete Femare?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

11.06.2009. 20:15

Žao mi je što se to dogodilo. Nadam se da će taj problem operacijom biti riješen. Već sam vam u prvom odrgovru napisao što, prema mojem mišljenju, treba poduzeti u liječenju. Zometa je u ovo slučaju pomoćni lijek koji ne djeluje direktno na tumor nego na koštane stanice i pojačava dijelovanje bilo kojeg primijenjenog lijeka. Treba nastaviti Zometa-u i promijeniti hormonski lijek ili prijeći na kemoterapiju. Također treba provesti zračenje najkritičnijih lokalizacija metastaza na kostima.

Bobana2009

23.09.2009. 09:20

Dragi doktore,
Od mog posljednjeg javljanja mama je uglavnom bila kuci. Ovdje se, na zalost, Zometa ne prima u kucnim uslovima, a ona je odbijala da je nosimo u bolnicu da je primi. Tako da je pila samo Femare. Unajmila sam fizioterapeuta koji je sa njom vjezbao, ustajala je na stake svaki dan po nekih 5 minuta. I dalje ima bolove i pila je trodone, neurontin i koristili smo flastere. Poslije dugog nagovaranja nagovorila sam je da uradi scintigrafiju. Nalaz vam u cjelosti prepisujem: "Na scintigramima cijelog tijela u AP i PA projekciji uocava se oslabljena akumulacija i veoma nehomogena distribucija radioaktivnosti u prednjim dijelovima rebara (vjerovatno posledica zracenja)* sa vise zona asimetricno fokalno pojacanog vezivanja MDP-a (prednji okrajci III rebra s desne strane i V rebra s lijeve strane), zatim u prsljenskim strukturama (Th9 i L3), desnom sakroilijacnom zglobu, gornjim okrajcima oba femura - sekundarni depoziti. Vise promjena tipa sekundarnih depozita (na gore opisanim lokacijama) u skeletnom sistemu pacijentkinje."

Ortoped je kazao da nema vise ustajanja na stake i da fizioterapeut ne radi vjezbe.
Molim vas recite mi sta bih mogla da ocekujem i sta mogu da uradim.
Ovdje su doktori, bukvalno digli ruke od nje, a na Onkologiji mi kazu - "nema mjesta".

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.10.2009. 22:35

Umjesto Zometa-e koja se daje intravenski, može se uzimati Bonefos koji se u obliku kapsula uzima na usta i može se uzimati kod kuće. Na žalost bolest kod vaše majke napreduje i sve što od liječenja možete očekivati je stanovito usporenje i eventualno manju odgodu neminovno lošeg završetka.