Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mišljenje


Autor Poruka

ksubotic1

25.10.2009. 12:05

Prije četiri mjeseca napravljen mi je citološki nalaz eksprimata obje dojke-tri dana. Nalaz: L-srednje obilan, mliječan u sredini, D-srednje obilan, mliječni iz više kanalića. U razmazima eksprimata lijeve dojke nađene su pjenušave stanice, nešto granulocita, po koja pojedinačna stanica duktalnog epitela, skeret i skvame. U razmazima eksprimata desne dojke nađene su brojne pjenušave stanice, nešto granulocita, tek po koja mala nakupina stanica duktalnog epitela, sekret i skvame. UZV nalaz uredan.
Nakon četiri mjeseca ponovljen citološki nalaz. L-srednje obilan, mliječan u sredini, D-srednje obilan, žućkast iz više kanalića. U razmazima eksprimata lijeve dojke nađene su pjenušave stanice, po koja pojedinačna stanica duktalnog epitela, po koja papilarna nakupina stanica duktalnog epitela, sekret i skvame. U razmazima eksprimata desne dojke nađene su pjenušave stanice, pojedinačne stanice duktalnog epitela, papilarne nakupine stanica duktalnog epitela, sekret i skvame.
Zbog postojanja papilarnih nakupina obostrano na kontrolu ću ponovno za tri mjeseca. U međuvremenu me moja liječnica opće medicine poslala u ambuilantu za dojku, odnosno na galaktoskopiju.
Liječniku sam se javila zbog bolova i natečnosti u desnoj dojci koja nije bila povezana s menstrualnim ciklusom.
Molim Vaše mišljenje.
Trebam li biti zabrinuta zbog papilarnih stanica i što su one uopće, te što je galaktoskopija i da li ju je uopće potrebno napraviti s ovakvim nalazima.
Hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

30.11.2009. 22:35

U citološkom nalazu eksprimata vaših dojki nije nađeno zloćudnih stanica, čak niti sumnjivih stanica. Prema tome ne vidim razloga za zabrinutost niti za nekakve daljnje preglede. Potrebne su povremene kontrole eksprimata i mamografski odnosno ultrazvučni kontrolni pregledi u razmaku od godinu dana, ovisno o vašem menstruacijskom statusu.

ksubotic

07.05.2010. 10:35

dr. Tomek, ponovno se javljam nakon novog citološkog nalaza u kojem piše mammae secernate. Zanima me što ti znači. Hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.05.2010. 00:35

To znači da je to normalni sekret/izlučevina dojke. Dojka je žlijezda i u njoj se može stvarati manja ili veća količina sekreta i izvan perioda laktacije. Za sada nemate razloga za zabrinutost.

normabella

21.10.2010. 16:45

Poštovani,

07. listopada 2010. bila sam na UZ dojki. Nalaz je bio slijedeći: U obje dojke vidljiv umjereno izražen fibroglandularni parenhim. Koža i potkožno tkivo urednih UZ osobina. Desno u GLK hipoehogena benigna tvorba pp 10mm. Lijevo na granici LK se vidi i palpira heterogena hipoehogena tvorba od 24 mm. Aksile bez patoloških promjena. Preporučene su mi punkcije obaju dojki, a nalaz je slijedeći: 1. Punktira se nešto tvrđa hipoehogena promjena u GLK desne dojke te se dobije oskudan uzorak. Citološkom analizom materijala nađe se tek dvije sitne nakupine duktalnih stanica te nešto golih jezgara. Iako UZ i klinička slika prvenstveno upućuju na fibroadenom u dobivenom uzorku nema dovoljno epitelnih elemenata za dg.
2. Punktira se promjena na granici LH lijeve dojke. Citološkom analizom materijala nađu se brojne nakupine duktalnih stanica, brojne gole jezgre, nešto vezivne strome te eritrociti. Benigna proliferativna bolest dojke (Prvenstveno dolazi u obzir fibroadenom).
Imam 34 godine, do sada nisam rađala, teta (maina sestra je preminula od posljedica raka dojke).
Molim Vaš komentar! (Napominjem, kako mi je liječnik preporučio kontrolu za 4 mjeseca, a uklanjanje veće tvorbe od 2,4 cm ne smatra hitnim. Smijem li planirati trudnoću s ovakvim nalazima)
Zahvaljujem!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.12.2010. 23:00

Svi ovi nalazi govore da se radi o dobroćudnim trobama u vašim dojkama Obzirom na dob izuzetno je mala vjerojatnost da bi se radilo o nećem ozbiljnijiem. Slobodno možete zatrudnjeti bez ikakviv opasnosti po vaše zdravlje i eventualno zdravlje zaćetog dijeteta.

Andrea21

10.12.2010. 01:10

Poštovani dr. Tomek,
imam 21 godinu i bila sam na ultrazvuku dojki,a evo i mog nalaza:koza,potkozno tkivo,masno tkivo,Cooperovi ligamenti-uredni..
Zlijezdano tkivo;obostrano,osobito u GLK vidljiva je umjerena duktektazija.U DLK lijeve dojke na 16h vidljiva je ovalna hipoehogena tvorba,oskudno vaskulizirana,velicine 7x4mm .Doktorica je rekla da se najvjerojatnije radi o fibroadenomu,ali mi je savjetovala i punkciju..Zanima me Vase misljenje..Lijep pozdrav

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

11.01.2011. 22:00

Nalaz ultrazvučnog pregleda vaših dojki je primjeren vašoj dobi i bez znakova je nekih zloćudnih promjena. Fibroadenom je dobroćudni tumor koji se javlja u dojkama mlađih žena, kao što ste vi. Kao što ga je liječnica opisala on ima potpuno benigne/dobroćudne karakteristike. Predložila vam je punkciju iz krajnjeg opreza. Preporučam va da ju učinite. Potpuno je bezopasna i bezbolna i sigurno će potvrditi da se radi o fibroadenomu. Inače o fibroadenomu je već mnogo toga napisano na ovom forumu pa vam savjetujem da pretražite prijašnja pitanja i odgovore.