Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mišljenje- ca mammae I. sin


Autor Poruka

Darijan

20.05.2008. 00:00

Poštovani dr. Rudolf Tomek,

htio bih vas upitati za vaše uvaženo mišljenje, i pojašnjenje, podataka i propisane dijagnoze moje majke (st.: 51 god., vis.: 165cm, tež.: 75 kg; pretrpljela lakši ishemijski insult prije 6 mjeseci- inače bez drugih zdrav. problema) datih u njenom Otpusnom pismu, nakon njene reoperacije tijekom koje su joj odstranili aksile ispod lijevog pazuha, nakon što je biopsijom poslije prve operacije (odstranjenje raka lijeve dojke) preporučena i napravljena disekcija aksilarnih I. čvorova.

T:2 N:1 M:0 Stadij: 2 Dg: C50.4 PHD: C50.9 Protokol: AC

Dg: ca mammae I. sin.
Op: segmentectomia mammae I. sin (f. 25.III. 2008.)
Diss. axillae (f. 21.IV.2008.)
PHD: Ca ductale invasivum gr. III
Meta axillae I/XV
ER: i PR: pozitivni više od 10%
pT: 3 cm
HER-2:0
St. post ICV (12/2007)

......

Po kompletiranju svih nalaza prikazanih na INT. onkološkom konziliju, odlukom kemoterapijskog konzilija indicirano je liječenje kemoterapijom po AC protokolu (nakon toga iradijacijska terapija te hormonska blokada).
....
Preporuča se nakon 4. ciklusa kemoterapije (od ukupno 6) javiti se u RAD. amb. radi pregleda i mišljenja o iradijacijskoj terapiji.

Ja se nadam da sam naveo sve relevantne podatke na temelju kojih biste mi mogli pojasniti trenutačnu situaciju i dati vaše mišljenje o daljnoj prognozi situacije. Ako sam nešto izostavio što bi moglo biti bitno, molim Vas da mi ukažete kako bih vam mogao pružiti i tu informaciju. Jedina diskrepancija koju sam našao među podacima jest ta da na Optusnici piše PHD: CDI gr II,
dok na Otpusnom pismu jest: PHD: CDI gr III.

Na konziliju mojoj majci je bilo rečeno da je nažalost, jedan limfni čvor bio dijelomično zahvaćen. I gore navedena terapija joj je preporučena, i od nje prihvačena. Prethodno, biopsijom okolnog tkiva oko raka nakon prve operacije, mojoj majci je bilo rečeno da je tkivo čisto, no da su u kanalu (pretpostavljam da znate o kojem je kanalu ovdje riječ, sobzirom da meni nije jasno) pronađene maligne stanice. Medicinsko osoblje Instituta je bilo sjajno i susretljivo. Moja majka je dobila svako objašnjenje potrebno, ili traženo. No htio bih vas još upitati za Vaše mišljenje i pojašnjenje.

Unaprijed hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

24.05.2008. 21:50

Kod vaše majke radi se o kliničkom stadiju IIB. Prosječno 5-godišnje preživljenje u to stadiju iznosi 68%-76%. Vaša majka ulazi u skupinu bolesnica sa srednjim rizikoma, ali zbog nepovoljnjih karakteristika samog tumora(veličina od 3 cm, visok stupanj zloćudnosti/gr.III), zapravo je na granici prema visokom riziku. Konkretno njezini izzgledi da preživi 10 i više godina bez ikakavog liječenja su oko 50%. Ako bude provedena predložena kemoterapija ti se izgledi povećavaju za daljnjih 11%, a uz hormonoterapiju izgledi se povećavaju za daljnjih 8%. Zračenje je potrebno provesti da se sprijeći lokalni recidivi opasnost kojega je dosta velika zbog veličine tumora.
Napominjem da, zbog već preboljelog ICV, kod vaše majke postoji i oko 8%-10% vjerojatnosti da umre od drugih uzroka. Predloženi i prihvaćeni način liječenja je odgovarajući i o ovom trenutku za vašu majku najbolji.

Darijan

25.05.2008. 11:20

Jos jednom hvala na odgovoru.

No, cisto jos kao jedan faktor koji nisam spomenuo a koji bi mogao biti mozda vazan (gledano meni kao laiku), jest da premda je rak bio velicine od 3 cm, tijekom operacije izvedena biopsija prisutnog patologa nije potvrdila da je sam rak bio maligan (premda jest pretpostavka bila ta, i ocekivala se mastektomija). Tek kasnijom obradom jest utvrdeno postojanje malignih stanica izvan samog tkiva raka.

Dakle sto zelim reci jest, da proboj malignih stanica izvan membrana samog tumornog tkiva jest bio toliko malen da cak nije ni tocno otkriven- vec tek posredno; tj. samo tumorno tkivo i njegova membrana nisu "emitirali" maligne stanice kroz tijelo cijelim, ili vecinskim dijelom svoje povrsine.

Sad ne znam, da li ta cinjenica utjece mozda dijelomicno na bolju prognozu, ili zapravo, nije toliko vazna ni bitna vec je jedino relevantno da je do proboja doslo ma koliko on bio velik?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

25.05.2008. 22:05

Naveli ste dijagnozu koju je postavio liječnik, a u njoj piše da se radi o tumoru T2, dakle tumoru većem od 2 cm, a manjem od 5 cm u najvećeme promjeru. nešto niže naveden je izričit podatak, predpostavljam da ga je također naveo liječnik, da je tumor 3 cm u promjeru. Prema tome to su podaci navedeni u dijagnozi i prema njima se jedino možemo ravnati. za sva ostala objašnjenja i tumačenja morate se obratiti liječniku koji je postavio dijagnozu i utvrdio mjere tumora.

Darijan

26.05.2008. 09:50

Razumijem u potpunosti, ovo je vise bilo onako moje laicko razmisljanje, nista vise.

Hvala vam na vasem vremenu i odgovorima.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.06.2008. 22:35

Vašoj majci želim puni uspjeh u liječenju. Budete li imali dodatnih pitanja, slobodno mi se ponovno obratite.