Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mišljenje za terapiju raka dojke


Autor Poruka

tinsan

17.01.2009. 11:05

Molim Vas gosp. Tomek da mi objasnite stanje moje žene koja je operirala rak dojke (T1c,N0,M0)14x12mm ,axillae0/13,HER-2 neg. i hormonski ovisan tumor.
Operirala je karcinom u II mj.2007g,adjuventna kemoterapija po CMF6x i zračenje 25+5.
Zbog toga što je bila u predmenopauzi uzimala je hormonsku terapiju Nolvadex 2 mj.no u međuvremenu je zbog apcesa operirala jajnike i jajovode koji su joj odstranjeni.
Zbog gore navedenog onkolog joj je umjesto Nolvadexa prepisao Femaru koju uzima posljednih 5 mjeseci.
U međuvremenu je u par navrata kontrolirala CA15-3 i KKS koji su u normali .
Zbog uzimanja Femare rađena je denzitometrija kostiju koja je pokazala OSTEOPENIJU skeleta.
Budući je ustanovljena denzitometrija skeleta u relativno kratkom uzimanju Femare od samo 5 mjeseci molim Vas da mi odgovorite dali je možda već i prije postojala ta bolest(mojoj ženi je 49 godina) i dali je neki drugi INHIBITOR AROMATAZE bolji za liječenje sa manje takvih nus pojava.
Liječnik je i dalje preporučio Femaru te preparate kalcija i D vitamina sa kontrolom za 4 mjeseca sa nalazima CA15-3,CEA,FSH i ESTRADIOL(zašto fsh i estradiol kad su odstranjeni jajnici?)

Srdačno Vas pozdravljam i unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

25.01.2009. 20:05

Odlično postavljeno pitanje! Određivanje FSH i estradiola u serumu potpuno je bespotrebo i rasipanje je novaca. Unapiojed se zna da će estradiol u serumu biti nizak, a FSH visok što su vrijednosti u postmenopauzi u koju je vaša supruga ušla trenutkom odstranjenja jajnika. Takođr je vrlo vjerojatno da je manjak kalcija u kostima postojao već i prije početka uzimanja Femare. Međutim, to stanje, osteopenija nije bolest, nego fiziološko stanje kod žena u peri- i post-menopauzi, osobito ako se provodi neaktivan sjedeći način života. Za to stanje uzimanje D-vitamina i kalcija je potpuno odgovarajući način liječenja, ali za oporavak sadržaja kalcija u koštanom tkivu i sprječavanje daljnjeg gubitka potrebno je i pojačanje fizičke aktivnosti. Smatra se da je za normalno stanje skeleta potrebno provesti najmanje 4 sata dnevno u stojećem položaju i kretanju. Što se tiče Femare ona je trenutno najbolje rješenje za vašu suprugu. Svi aromataza inhibitori kao nuspojavu imaju gubitak kalcija iz skeleta. Taj gubitak kalcija iz skeleta je posljedica potpunog prestanka stvaranja estrogena u organizmu do kojeg aomataza inhibitori dovode, a to je, i svrha njihovog uzimanja kod hormon-ovisnih tumora. Inače, izgledi vaše supruge za izlječenje vrlo su visoki, oko 95%.