Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke-metastaze na jetri


Autor Poruka

DraganaB

20.01.2009. 20:05

Poštovani doktore,
upravo sam u potrazi za nečim (čajevima i sl.) za čišćenje jetre naišla na ovaj forum pa Vas molim za pomoć.

Naime, ne radi se o meni, nego o mojoj majci (45). Prije 4 godine dijagnosticiran joj je maligni tumor na lijevoj dojci. Nakon odstranjenja čitave dojke odstranjeni su joj i jajnici i maternica budući da su joj oni uzrokovali taj hormonski tumor.
Nakon toga prošla je set od 6 kemoterapija i 30 zračenja. Nalazi su bili dobri.
Međutim, nakon 2 godine markeri su pokazali da u tijelu ponovo ima tumornih stanica pa je nakon nalaza PET/CT utvrđeno da joj se pojavio maligni tumor promjera 2,5 cm na jetri.
U listopadu 2007. godine operirala je jetru (tumorni dio jetre je odstranjen) i prošla set kemoterapija. U lipnju 2008. nalazi su bili i više nego dobri pa nije bilo potrebe za pravljenjem nalaza do siječnja ove 2009.
Međutim, ultrazvuk je pokazao ponovne maligne promjene na jetri promjera 2,5 cm na mjestu koje nije operabilno. Markeri su također pokazali da u tijelu ima malignih promjena. Trenutno nemam pred sobom nalaze markera da Vam točno napišem koliki su, no najmanje su 10 puta veci od gornje granice. Sada joj je propisana kemoterapija u tabletama i to 3 ciklusa od 14 dana. svaki dan pije po 4 tablete jačine 4000 (nisma sigurna o kakvoj se mjernoj jedinici radi).

Znam da Vam je sada možda teško išta reći jer nisam kontretno navela koja je vrsta raka u pitanju i neke detalje koji su Vam bitni. No, mislite li da joj kemoteraoija može pomoći i u kojoj mjeri? Postoje li šanse za izlječenje ili time samo može produžiti život za određeno vremensko razdoblje? Bi li joj mogla pomoći i neka alternativna medicina (42 dana gladovanja, bioenergija i sl. )

Unaprijed Vam puno hvala na pomoći,
Dragana B.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

25.01.2009. 20:10

Na žalost, izlječenje metastaza karcinoma na jetru rijetko kada moguće. Prosječno preživljenje iznoko oko 2 godine od trenutka pojave metastaza na jetri. LIječenjem se to razdobljemože značajno produžiti. Odstranjenje metastaza kirurškim putem sigurno je značajno doprinijelo produljenu preživljenja. Sada kada su se metastaze na jetri ponovno pojavile i kemoterapija je jedan od najučinkovitijih načina liječenja. Dovede li kemoterapija do povlačenja/smanjenja metastaza na jetri, to će sigurno značiti i produljenje života za vašu majku. Za podrobnije mišljenje, potrebno bi bilo znati koje je sve citotoksike vaša majka do sada primala, kao i to da li je primala hormonoterapiju kakav je bio uspijeh liječenja tim lijekovima.