Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Objašnjenje dijagnoze


Autor Poruka

well

15.01.2009. 17:40

Poštovani,
molila bih Vas na objašnjenje slijedeće dijagnoze;

Dg: C50 zloćudna novotvorina dojke
13.01.2009.
PACIJENTICA DOLAZI NA PREGLED PORADI PROGRESIJE BOLESTI.
DG: Ca mammae dex
OP:/ 3.10.2006./:tumorectomia et quadrantectomia mammae dex
Dissectio axillae 1. dex

PHD: Ca lobulare invasivum mammae
T1 N0 MX
Pr neg, Er slabo pozitivni, HER 2 neg.
L.Č 0/27
Meta hepatis . Meta ad ossa

Opće stanje dobro. Navodi bol u donjem dijelu leđa. Uzima Aromasin tbl.
nalaz KKS, DKS i biokemije od 22.12.2008. Hgb 91, Tr 110, AST 132, ALT 75, GGT 386, ALP 476.
MSCT toraksa - u koštanom prozoru osteoliza trećeg rebra lijevo sa mekotkivnom komponentom, miješane osteolitičke i osteoblastične promjene svih prikazanih kralježaka i sternuma.
Osteoliza trupa Th 10, 11 i 12 sa mekotkivnom komponentom koja se utiskuje u spinalni kanal.
MSCT abdomena - u oba režnja jetre hipodenzne lezije promjera od 12 - 40 mm. Miješane osteolitičke i osteoblastične promjene kostiju, zdjelice i kralježnica.

U pitanju je moja majka, koja se zapravo sasvim dobro osjeća, osim malih bolova u kostima prilikom dizanja iz sjedećeg položaja i sl. Malo je manji apetit, ali ništa značajno. Stoga, ukoliko bi mi mogli objasniti ovu njenu dijagnozu, bila bih vam jako zahvalna.


Zahvaljujem se i na vašem stručnom brzom odgovoru!
Lijep pozdrav!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

16.01.2009. 19:40

Na temelju podataka koje ste naveli, može se zaključiti da se kod vaše majke radi o vrlo uznapredovalom i proširenom karcinomu dojke s metastazama u jetri i kostima. Radi se o stadiju kliničkom IV. Rak dojke je u tom stadiju neizlječiva bolest s neminovno smrtnim ishodom. Od trenutka pojava metastaza samo 50% bolesnica preživi 2 godine. Kod vaše majke trenutno se provodi hormonoterapija. Niste naveli da li je uz to liječenje došlo do poboljšanja stanja, to jest do zaustavljanja napredovanja ili čak povlačenja metastaza. Ukoliko je došlo do poboljšanja stanja, tada liječenje treba nastaviti do trenutka ponovnog pogoršanja i tada treba započeti liječenje kemoterapijom. Također, nužno je već sada provesti zračenje metastaza na kralježnici da bi se izbjegle komplikacije do kojih može doći ako nastane lom kralješaka u kojima su metastaze. Ukoliko su se metastaze na jetri pojavile za vrijeme uzimanja Aromasin-a(hormonoterapija), tada je nužno odmah zapoćeti kemoterapiju. Jedino na taj način može se produžiti život vaše majke.