Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


molim pomoc u objasnjenju nalaza


Autor Poruka

van

03.03.2009. 18:35

poštovani,
prosle godine mi je majka(51g) bila u VI mj. na mamografiji i nalaz je bio BI RADS 3,pa joj je preporucen uzv dojki. U VII mjesecu je obavljen UZV i nalaz je glasio: u desnoj dojci na 12sati plak inhogenog parehima, za pracenje. Palpatorno :blagozrnati parehim,bez susp.čvorova.Iscjetka nema .
UZV iz X mj. Uzv :pretezno involutivne dojke.U desnoj dojci u GLK zona nešto jače atenucije do 4.5mm, koja se okretanjem sonde gubi.
Ove godine na kontroli u II mj.UZV: Intermedijalni tip dojki. U desnoj dojci na granici gornjih kvadratna(na 1cm od areole) jače atenuacije uzv snopa 4.4mm-za punkciju: U lijevoj dojci na granici gornjih kvadranata hipoehogena zona 4.2mm.
Danas 03/03 je dobila nalaze puncije i nove mamografije i glase ovako:
Nalaz citoloske punkcije desne dojke: U razmazima punktata pokoja veća te manje nakupine stanica žljezdanog epitela dojke te masno tkivo.
mišljenje:fibrocistične promjene dojke s umjerenom poliferacijom.
Nalaz mamografije: Obostrano involutivne dojke sa sitnozrnatom FCP bez vidljivih suspektnih tumorskih tvorbi, mikrokalcifikata i bez poremećaja arhitektonike.
Molim Vas da mi pojasnite dali se radi o potencijalno opasnoj stvari jer su je naručilli na kontrolu za 3mj, a meni se kao laiku nalazi cine OK. U šta se to može razviti i kako to da na zadnjoj mamografiji nema navedenih promjena , a punkcija je obavljena 2 dana poslje te mamografije. Dali se radi o loše očitonam nalazu ili je ovo FCP ta promjena koja se prati? , molim Vas pojašnjenje cijele situacije jer joj nitko nedaje konkretan odgovor o čemu se radi .
unaprijed hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.03.2009. 00:05

Dobro vam se čini. Nalazi su u redu, ali je vaša majka naručena na ponovnu kontrolu zbog dodatnog opreza. Potrebno je citološke nalaze kontrolirati nakon nego kraćeg razdoblja.

Gazap_Z

07.03.2009. 20:05

Molim da mi neko objasni ovaj nalaz ako nije problem:
Patohistološka dijagnoza:Garcinoma ductale (mijesani tip sa komponentom mucinoznog karcinoma)mammae lateris dextri.G2 NPI=5,5, T2 N2 Mx R0 mammae lateris dextri.(imunohistohemijski stanice su e-cadherin (+); 75% stanica pozitivno intezitetom score 2 na ER (Score 4 + score 2 =ukupan score 6);15% stanica pozitivno intenzitetom 1 na PgR (score 2 + score 1 =ukupan score 3);membranks ekspresija HER2 proteina izrazena u manje od 10% stanica intezitetom 1+;38% stanica pozitivno na Ki67).Morbus fibrocysticus mammae.Ductectasia et hyperplasia epithelii intraductale mammae lateris dextri.
Tehnike:
Estrogen Receptor 1 komada
HER-2/neu 1 komada
Ki-67 Antigen 1 komada
Progesteron 1 komada
HE 15 komada
Posle 6 kemoterapija, 27 zracenja Pijem Citofen Tablete....POZZZ

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

09.03.2009. 22:55

Radi se o uznapredovalom srednje zloćudnom tumoru dojke, stadija IIIA. Prosječno 5-godišnje preživljenje u tom stadiju je 50%-55%. Liječenje koje vam je određeno je odgovarajuće i u skladu s najnovijim saznanjima medicinske znanosti.

uplašena100

10.03.2009. 23:15

23.2. ove godine bila sam na operaciji dobrocudnog tumora na lijevoj dojci.nalazi punkcije upucivali su na fibroadenom i to 3 u lijevoj dojci i 1 desnoj.dva velika (oko 4 cm oba) su izvađena iz lijeve dojke dok su ova mala ostavili. zanima me da li cu taj postupak morat ponovit i za ova dva mala. također u nalazima je za jedan potvrđeno da je fibroadenom a kod drugog piše: histološki tumor je građen od celularnijeg veziva koje se prsato utiskuje u proširene izvodne kanale.na periferiji se nalazi čvrsto vezivo s nešto dilatiranih izvodnih kanala dojke(fibrosis mammae).možete li mi reći što to znači?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

16.03.2009. 22:30

Fibroadenomi se najčešće odstranjuju iz dojki. Što planira učiniti s dva preostala u vašoj dojci morate upitati kirurga koji vas je operirao. Što se tiče dijagnoze fibroza mammae, odnosno dojke, radi se o bujanju vezivnog tkiva u dojci. Možda se radi o ožiljku nakon upale ili povrede(traume) dojke. U nalazima koje ste mi naveli nema nikavih zloćudnih elemenata.

berny-b

29.09.2009. 10:25

Prije 7 god. trenirala sam karate i dobila udarac sa lijeve strane lijeve dojke, nisam do sada imala nikakvih tegoba ali ponekad osjetim pritisak u toj dojci. Samopregledom napipala sam kvrzicu na ljevoj dojci pa sam otisla na ultrazvuk. Imam 27 god.

Rezultati nalaza radiologa (od 22.9.2009.): UZV dojki pokazuje urednu strukturu koze i potkoznog masnog tkiva. Zljezdani parenhim u potpunosti je reduciran sa vidljivom masnom supstancijom (dojke involutivnog tipa). U lijevoj dojci na granici lateralnih kvadranata vidljive su dvije na blizu smjestene ovalne hipoehogene tvorbe benignih karakteristika velicine 8-9 mm (fibroadenomi?, masni jastucici?). Drugih zarisnih promjena se ne uocava. BI-RADS 2, UZV kontrola za 6 mjseci.

U zadnje dvije god. sam gubila i dobivala na tjelesnoj tezini, pa mi se poremetio menstualni ciklus koji je do tada bio redovit (uvijek sam bila jace grade). Ginekolog me uputio kod endokrinologa da napravim nalaze na hormone (pretrage su u tijeku).

Da li mi na osnovi nalaza ultrazvuka mozete objasniti o cemu se konkretno radi, ima li to veze sa hormonima, sto vi savjetujete i da li se drasticnim smanjenjem tjelesne tezine moze rijesiti problem s obzirom da dojke involutivnog tipa imaju zene u zreloj dobi, a ja imam tek 27.god.

Unaprijed hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.10.2009. 22:35

Nalaz ultrazvuka dojki, koji ste naveli, pokazuje dobroćudne promjene u vašim dojkama. Dojka je sastavljena od masnog i od žljezdanog tkiva. Na žljezdano tkivo u dojkama utječu spolni hormoni koji se izlučuju iz jajanika tijekom menstruacijskog ciklusa. Kada nema spolnih hormona(estrogeni i progesteroni) smanjuje se količina žljezdanog tkiva i tada se govori o involutivnom tipu dojki. Budući je kod vas poremećen menstruacijski ciklu vjerojatno je i količina estrogena manja pa je došlo do smanjenja količine(involucije) žljezdanog tkiva. Savjetujem va stoga da se za pomoć i daljnje liječenje obratite endokrinologu ili endokrinologu-ginekologu.