Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim za mišljenje


Autor Poruka

18.09.2006. 13:30

Poštovani doktore molim Vas za vaše stručno mišljenje na ovu dijagnozu.
Dg.Npl. mammae 1.sin.
Meta lymphonodorum axillae 1.sin.
Meta ossium (Th 5-Th 11)
St. post irradiat. paliat.
St. post ablationem mammae sin. (25.7.2006.)
Phd: Ca lobulare inv (klasičan tip)
Axilla 4/8
ER 4% PR 10% HER2 0
Meta supraclavicularius sin susp.

Moja majka je 1954.g.rođena i primljena je u bolnicu radi obrade i liječenja nepoznatog primarnog tumora sa sekundarizmima u predjelu torakalne kralježnice. Učinjenom MR torakalne kralježnice nađu se multipla žarišta osteoliza od Th5-Th 11 (patološka fraktura Th5).

Pregledom dojki nađe se uvećana lijeva mamila te retromamilarno smještena tvrda,pomična rezistencija veličine 5x4 cm temeljito susp na npl dojke. U lijevoj aksili konglomerat uvečanih l.č. temaljito susp. na sekundarizam osnovne bolesti. Desna dojka i aksila palpacijski bez patoloških rezistencija.

Tumorsko marker CA 15-3:8,a i ostali tumorsko markeri unutar granica normale. KKS i biokemijski labaratorij unutar granica normale. Koagulogram uredan. Ginekološki pregled: uterus i adnexa primjerene dobi.
UZV dojki: neposredno iznad mamile na granici gornjih kvadranata se neoštro ocrtana zona 32mm koja odgovara npl promjeni.
UZV abdomena: bez znakova diseminacije osnovne bolesti.
Nativna mamografija: u lijevoj dojci retromamilarno okrugla sjena zrakastog širenja promjera 23mm-npl.
Učinjena je i scintegrafija kosti-u području torakalne kralježnice susp. sekundarizam,u ostalim dijelovima skeleta promjene koje su nađene odgovaraju upalno-degenerativnim.
U bolesnice je provedena palijativna antidolorozna radioterapija područja torakalne kralježnice fotonskim snopovima AP/PA kobaltnog uređaja tumorsom dozom od 24 Gy u 6 frakcija. Bolesnica dobro podnosi terapiju uz smanjenje bolova.
Indicirano liječenje kombinacijom Taxol + Adriamycin.
Učinjena je dodatna obrada i to: CT toraksa na kome se ne vidi sekundarnih promjena ali se opisuje hipodenzna zona s lijeve strane u pektoralnoj regiji (serom?) te CT abdomena na kome se opisuje u desnom lobusu jetre hipodenzna zona 15x15mm.Cista?

Ispričavam se na dugačkom postu jer sam smatrala da više podataka može Vam pomoći da kažete nešto detaljnije o stanju moje majke.
Ona je prije tjedan dana primila drugu kemotrapiju i jako ih dobro podnosi,jedine nuspojave su opadanje kose i blage probavne smetnje bez povraćanja.
Molim Vas da mi kažete svoje mišljenje o liječenju i da li bi Vi možda preporučili drugačiju kemoterapiju.Nešto smo čuli o Herceptinu i Avastinu i Aturexu pa vas molim da Vi kažete da li bi to moglo pomoći mojoj majci.

Puno puno hvala!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

22.09.2006. 21:45

Kod vaše majke se radi o karcinomu dojke s metastazama, dakle o stadiju IV što je najviši mogući stadij proširenosti bolesti. U tom stadiju najdjelotvorniji način liječenja je kemoterapija, koja se po potrebi dopunjava hormonoterapijom i radioterapijom. Kemoterapija koju vaša majka prima Taqxol + Adriamycin) je najmodernija i danas najdjelotvornija kemoterapija. Prema tome mislim da je liječenje koje je kod vaše majke do sada provedeno apsolutno u redu i na razini svjetskog standarda. Naravno kenmoterapiju treba nastaviti do pune doze, a to je 6 ciklusa.