Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz biopsije


Autor Poruka

mjuza

30.08.2010. 13:50

Imam 30 godina i troje male djece. Prije 20 dana sam operirala lijevu dojku zbog karcinoma i izvadili su mi 13 limfnih čvorova. 07.09. krečem na prvu kemoterapiju. Svijesna sam da mi nalazi nisu dobri, a od riječi podrške "bit će dobro" - nemam uvid u pravo stanje svog zdravlja. Želim znati hoću li poživjeti još bar 10 godina.
PHD : Ca ductale invasium mammae, gr. III, pT 2 cm
Sine meta lymph. axillae 0/13
ER 0, PR 0,
HER 2 3+, Ki67 63,6 %
Tumor promjera 2 cm, bjelkast, čvrste konzistencije. Histološki građen od solidnih žarišta i tračaka sastavljenih od atipičnih kubičnih epitelnih stanica i dezmoplastične strome sa upalnim stanicama. Stroma je umnožena i u njoj se nalaze žarišta limfocita i plazma stanice. Unutar tumorskog tkiva prisutna su sitna žarišta nekroze.
HER 2 protein je intenzivno i kontinuirano izražen na membranama tumorskih stanica u više od 30 %. Radi se o hormonski neovisnom tumoru i HER 2 protein je izrazito pozitivan sa visokim proliferacijskim indeksom.
Terapija : agresivna kemo x6, Herceptin

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

18.09.2010. 23:55

Kod vas se radi o visoko zloćudnom i visoko proliferativnom tumoru, ali u klinički početno stadiu, stadij I. Dobro je da pazušni limfni čvorovi nisu zahvaćeni tumorom. Loše je međutim to što se radi o HER2-pozitivnom tumor(HER-2 3+) što dodatno povećava zloćudnost tumora i vaša mladost. Ipak, vaši izgledi da preživite deset i dulje godina bez ikakvog liječenja su oko 65%. Uz kemoterapiju koja bi trebala sadržavati taksane i antracikline( to su dvije najučinkovitije vrste citotoksinih lijekova) i nakon toga imunoterapiju trastuzumab-om("Herceptin"blunk vaši se izgledi povećavaju za oko 30%. Svakako vam savjetujem da se podvrgnete preporučenom liječenju.

mjuza

17.10.2010. 15:00

Velika Vam hvala na odgovoru. Veliku večinu svog zdravstvenog stanja sam svjesna, upravo sam na 3 od 8 kemoterapija, nakon toga na zračenje i Herceptin. Upravo kako ste mi i Vi savjetovali. Još jedino ne razumijem u potpunosti šta je to Ki 67 i šta on točno određuje, pogotovo u mojoj situaciji. Lijepo bi Vas zamolila da mi to malo objasnite.
Hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

25.10.2010. 23:15

Ki67 je biomarker, to jest protein u jezgri stanica koji je pozitivan samo ako je stanica u faziproliferacije rasta. Ako je postotak visok(viši od 15%) tada se radi o visokoproliferativnom tumoru, a takvi tumori brže rastu i skloniji su bržem metastaziranju. HER-2-pozitivni tumori kao što je vaš najčešće su i visokoproliferativni. Takav nalaz znači da treba provesti adjuvantnu kemoterapiju što je kod vas već u tijeku.