Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz -ljubazno molim pojašnjenje


Autor Poruka

Mina22

30.06.2014. 22:55

Poštovani, majci (54. god) dijagnosticiran je rak dojke, odstranjena je kompletna (lijeva) dojka. Prepisujem nalaz u cijelosti :
DG/ Ca mammae I. dex.
Op/ Biopsio, ablatio mammae cum diss. axillae I.dex

PHD/ Carcinoma invasivum mammae (NOS, gr II, luminalni tip B, HER-2 neg)
Residua carcinomatis, Ca metats. lymph axillae II/29

pT 2,5 T2N1aMo
ER 95%, PR 90%, HER-2 (1+) neg, Ki 67 29%

Prepisujem i nalaz biopsije:

UZORAK: isječak tvika dojke, VELIČINA UZORKA: 8X5X3
ORIJENTACIJA: ne, višestruko razrezan,
FOKALNOST TUMORA: jedan tumorVELIČINA TUMORA: 2,5x2x2 cm
MAKROSKOPSKA I MIKROSKOPSKA UDALJENOST TUMORA OD RUBA: na rubu R: resekcije
HISTILOŠKI GRADUS: II
GRADUS JEZGRE: II
VAASKULARNA I PERINEURALNA INVAZIJA: ne
MIKROKALCIFIKATI: ne
ER: 95% pozitivnih tumorskih stanica srednjeg do jakog intenziteta
PR: 90% pozitivnih tumorskih stanica jakog intenziteta
HER-2 (1+) negativan
OSTALE PROMJENE: neproliferativne fibrocistične promjene te žarišno obična duktalna hiperplazija

2.uzorak: mastektomija sa mamilom i kožom
VELIČINA UZORKA: 18x11x6 cm, rez lateralno od mamile dužine 9 cm
U jednom rezu histološki se nađe rezidualno tumorsko tkivo promjera 0,4 cm istovjetne građe kao po broj 1
U preostalom parenhimu dojke histološki se vide neproliferativne i proliferativne fibrocistične promjene sa žarišno adenoidnom sklerozom, apokrinom metaplazijom i papilomatozom. Epidermis mamile je histiloški ureda.

UZORAK: disekcija aksile
VELIČINA UZORKA: 11x8,5x2,5 cm
Izolira se 29 limfnih čvorova promjera 0,6-1,8 cm.
U dva limfna čvora histološki se vide tumorski depoziti od kojih je najveći 1 cm. Preostali limfni čvorovo pokazuju samo sinus histicidu, depleciju limfocita te dijelom folikularnu hiperplaziju.


Ispričavam se na prepisivanju, ali nisam sigurna koji dijelovi su bitni pa sam prepisala sve. Ljubazno molim za pojašnjenje nalaza, te stopu preživljavanja za ovaj tip karcinoma. Koliko je zabrinjavajuću što su u jednom čvoru tumorski depoziti od 1 cm? Prijedlog liječenja?
Unaprijed puno hvala na odgovoru.

Mina

Katarina Antunac, dr. med.

07.07.2014. 12:20

Poštovana,
kod Vaše majke se radi o tumoru desne dojke koji se proširio na limfne čvorove pazuha a koji je u potpunosti odstranjen. Tumor je pozitivnih hormonskih receptora a Her2 negativan. Sada će Vaš onkolog nakon pregleda bolesnica te uzimanja u obzir drugih bolesti od kojih eventualno boluje, donijeti odluku o nastavku liječenja koje se provodi preventivno, da se tumor ne bi vratio. Svakako će biti propisana hormonska terapija u trajanju od 5 godina, a vjerojatno će prije hormonske terapija biti ordinirana i kemoterapija. Može se razmotriti i zračenje prsne stijenke desno te limfne drenaže. S obzirom da je učinjen radikalni zahvat, predlažem da se majka čim prije javi na fizikalnu terapiju kako bi se operirana ruka što prije dovela u punu funkciju te kako bi se spriječio nastanak otekline ruke u budućnosti.
Bolest u ovom stadiju je moguće izliječiti.

sejla123

24.09.2014. 13:10

Pozdrav

Mojoj majci je odstranjena dojka 29.8. 2014. dobila je nalaz koji naravno ne razumijemo pa Vas molim za pojašnjenje. Nalaz je u potpunosti pretipkan i unaprijed se zahvaljujem.


PATOLOŠKO - ANATOMSKA DIJAGNOZA

C50.9 zloćudna novotvorevina dojke, nespecifirana
I - Sine metastasibus.
II - Carcinoma ductale inasivum mammae dextrae.
Histološki tip: NOS.
stupanj diferencijacije: G2
stadij: I (pT1cNOMO) sec. UICC


Nalaz:
II - Materijal je komad desne dojke veličine 7x6 cm, sa tumorom promjera 1.5 cm, sivkaste boje koji je udaljen 1 cm od donje resekcijske plohe, od lateralnih rubova 1 cm.
Histološki je tumor građen od otočića atipičnih cilindričnih epitelnih stanica koje imaju bazofilnu citoplazmu i vezikularnr jezgre sa vidljivim nukleolima i pataloškim mitozama. Epitelne stanice pokazuju srednje brojne patološke mitoze.
Imunohistokemijski tumorske stanice pokazuju pozitivni Hercep test (+++), estrogenski i progesteronski receptori su intenzivno i difuzno pozitivni. Ki-67 proliferacijski indeks iznosi 20 %.
Radi se o luminal B podtipu tumora (Her-2 pozitivan).

I. Materijal je sentinel limfni čvor desne aksile bez metastaze invazivnog duktalnog karcinoma dojke.


Katarina Antunac, dr. med.

29.09.2014. 09:45

Poštovana,
kod Vaše majke je operacijom odstranjen maligni tumor iz dojke koji se nije proširio izvan dojke; izvađeni limfni čvor nije pokazao znakova bolesti. Dakle, tumora više nema.
Ovisno o dobi majke, možda će bit potrebno provesti zračenje dojke, preventivno, kako bi se smanjila mogućnost povrata tumora u dojku.
Tumor je hormonski ovisan (estrogenski i progesteronski receptori su intenzivno i difuzno pozitivni), dakle bit će ordinirana hormonska terapija.
Pozitivan Hercept test znači da tumor reagira na terapiju anti Her2 lijekovima, to je u ovom stadiju bolesti u prvom redu trastuzumab (Herceptin).
Ovisno o dobi, općem stanju majke te o drugim bolestima od kojih eventualno boluje, onkolog će donijeti odluku o adjuvantnom (dodatnom) sistemskom liječenju, u ovom slučaju to bi bila kemoterapija i Herceptin.

arijanaZMB

04.12.2014. 14:10

i dalje mastopaticna glandularna komponenta sa hipoehogenom sjenom u GLK desno,koja je avaskularna,jasno ogranicena.Prokrvljenost dojki uredna.Dojke su mekse.U pazusnim jamama nesignifikantni limfonodi.Kontrola za 1mj. sa mamografijom. mene zanima da mi objasnite tacno o cemu se radi,da li postoji sansa da iz ovog dodje do raka?I zasto insistira da se radi mamografija, napominjem da imam 22godine.Unaprijed hvala i srdacan pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

08.12.2014. 10:05

Poštovana,
iz dostupnog dijela nalaza (pretpostavljam UZV-a) u desnoj dojci je nađena tvorba za koju liječnik koji je radio ultrazvuk nije sasvim siguran o čemu se radi te traži kontrolnu mamografiju kako bi mogao postaviti dijagnozu. Savjetujem Vam da, bez obzira na dob učinite traženu mamografiju. Jedna od dijagnostičkih mogućnosti je i MR dojki.

Anja 25

05.01.2015. 12:00

Poštovani

Možete li mi pojasniti nalaz od majke starost 54godine. dali mi možete pojasniti kakav je to stadij raka kakve su sanse za preživljavanje? određena joj je kemoterapija i zračenje. l.p

1.Carcinoma invasium mammae(NST,gradus III trostruko negativan.)
Uzorak:isječak tkiva dojke,
veličina uzroka8x8,5x3cm
orjentacijaomgrjetiran s tri kiruška konca različite duzine
fokalnost tumora:jedan
veličina tumora:2x1,3x1,3cm
makroskopska udaljenost tumora od ruba:tumor je udaljen 3cm od lateralnog 2,5cm od medijalnog ,4cm od gornjeg i 1cm od prednjeg ruba resekcije.
histološki opis:tumor je građen od po koje tubularne formacije te uglavnnom od nakupine atipičnih epitelnih stanica uz više od 20mitoza/10HPF;uz nakupine tumora žarišno se vidi srednje obilan infiltrat limfocita.
gradius jezgre:III
EIK:manje od 50%invazivne komponente tumora (solidni i komedo tip)
vaskularna i perineuralna invazija:ne
,er:0
pr:0
HER-2:1+(negativan)
POLIFERACIJSKI INDEX KI-67:90%
OSTALE PROMJENE:u okolnom parenhimu dojke ne nađe se patoloških promjena

nalaz drugi sadrzaj aksile lijevo CA mammae i.sin.
1Carcinoma metastasticum lymphonodrum II/XIII

Primljeno je masno tkivo veličine 10x5x1,5cm iz kojeg se izolira 13 limfnih cvorova promjera 0,1-2cm. Histološki se u limfnim cvorovima vide prošireni sinusi ispunjeni umnozenim histocitima a u 2 limfna cvora nakupine tumora građene od atipičnih epitelnih stanica .unutar opisanog tumora u većem cvoru vide se područja nekroze, a tumorski depozit mjeri 1,3cm. uz limfni cvor vide se nakupine tumorskog tkiva u limfatičnim vaskularnim prostorima.

Katarina Antunac, dr. med.

12.01.2015. 13:35

Poštovana,
kod Vaše majke se radi u tumoru ranog stadija koji je u potpunosti odstranjen te nakon provedene dodatne terapije (kemoterapija i zračenje) postoji šansa za potpuno izlječenje.
Tumor je negativnih hormonskih i Her2 receptora što ograničava mogućnosti sistemskog liječenja jer ne reagira na hormonsku i anti Her2 terapiju. Dakle, od sistemskog liječenja dolazi u obzir samo kemoterapija. Loš prognostički čimbenik je i visok proliferacijski indeks (90%) ali, ponavljam, to je T1N1 tumor, u potpunosti odstranjen te još uvijek izlječiv.

anna1980

03.03.2015. 15:35

Poštovana doktorice,

najljubaznije molim ako mi možete pojasniti nalaze.
Radi se o mojoj majci 54. god. prošli je mjesec podvrgnuta poštednom zahvatu desne dojke.

Unaprijed zagvaljujem!

NALAZ BIOPSIJE:

Patohistološka dijagnoza : carcinoma mammae invasivum

Opis:
1. Tkivo dojke veličine 9x7x3 cm obilježenih rubova. U parenhimu se nalazi neoštro žarište sivkaste boje nešto čvršće konzistencije sa brojnim cistama iz kojih se istiskuje kompaktni sadržaj. Veličina opisanog žarišta je 3,5x1,5 cm. Histološki se radi o ekstenzivnom duktalnom in situ karcinomu visokog nuklearnog gradusa sa komedo nekrozom. prisutna su mikroskopska žarišta invazije najveće mjeri 0,5 cm. In situ komponenta tumora dopire do lateralnog resekcijskog ruba, ostali rubovi su uredni.

2. Sentinel limfni čvor pregledan je na serijskim histološkim rezovima obojanim He metodom te imunohistokemijski sa protutijelom na CK7. Nisu nađene tumorske stanice.

3. Tri limfna čvora bez tumorskih metastaza.

STATUS HORMONSKIH RECEPTORA
ER+70%, PgR -
Hercep Test IHC score 0 Negativan
Proliferacijski indeks MIB-1 (Ki 67) 25%
Molekularni tip: Luminal B

ONKOLOŠKI NALAZ

PHD: ca ductale invasivum, G3; pT1a+EIC, pN0 (0/4-sentinel);R1
ER 70%;PgR negativni
KI67 25%
HER-2 negativan
Status: Kompenzirana, ECOG 0. lokalni nalaz primjeren zahvatu
Nalazi: Histološki nalaz u prilogu nepotpune resekcije
Mišljenje: "rana" neoplazma dojke. Luminal B podtip
Preporuke: indicirana reoperacija u cilju postizanja kurativnog zahvata ( slobodni rub 10 mm za in situ komponentu)


Irna1989

09.03.2015. 10:15

Dobar dan,

Javljam vam se jer bih htjela cuti vase misljenje povodom svog problema. Ja imam dva problema:
1. Otkrili su mi izraslinu prije 4 mjeseca na desnoj dojci koja je prvobitno bila 25 mm velicine, u roku od 3 dana narasla je za dodatnih 9 mm i hitno sam poslata na operaciju. Uradjem je PH nalaz i ustanovljeno je da je fibroadenoma. Nakon operacije sve je bilo uredu do prije 2 mjeseca kada se izraslina vratila. Trenutacni promjeri su 1.72x0.82x1.17 cm. Doktorica mi je preporucila samopregled ali je rekla da cu najvjerovatnije morati opet na operaciju.
Nalaz glasi ovako: "Obje dojke urednog oblika i velicine, urednog izgleda koze. Palpatorno obje dojke meke a ispod postop oziljka se palpiratvrda pokretna TU rezistencija velicine tresnje. Ehografskin u obje dojke vidljivo pretezno zljezdano tkivo neravnomjerno hipoehogeno juvenilnog tipa. Ispod postop oziljka na spoju GK desne dojke vidi se formiran solidan hipoehogen nodus promjera 1.72x0.82x1.17 cm bez znacajne prokrvljenosti i mjesane strukture Bg karaktera sa MEAN 32 i SD 14.7 eho izgleda FA. U obje axile vidljive lipomatozne IGI.
Da li bih mi vi mogli reci vase misljenja u vezi ovog nalaza i mog stanja.
2. Prije mjesec dana prilikom UZ nalaza mi je otkriven miom na zadnjem zidu materice i i primordijalne folikule na desnom jajniku.
Nalaz glasi ovako: " TVS: uterus u AVF na zadnjem zidu miom velicine 12.5x12 mm. Lijevi jajnik uredne gradje velicine 23mm uz uterus (hronicitet). Desni jajnik velicine 25mm sa nekoliko primordijalnih folikula. Dg Mypma uteri. Adnexitis I. sin chr.
Da li bih mi vi mogli reci vase misljenja i u vezi ovog nalaza i mog stanja?

Unaprijed vam se zahvaljujem.

Katarina Antunac, dr. med.

09.03.2015. 10:20

Poštovana,
kod Vaše majke je nađena kombinacija invazivnog i neinvazivnog tumora koji, međutim, nije u potpunosti odstranjen (seže do rubova). Slažem se s mišljenjem onkologa koji preporuča reoperaciju dojke.
Tumor nije zahvatio limfne čvorove pazuha. Ukoliko bi kirurg samo proširio područje operacije, bilo bi potrebno provesti zračenje dojke, Ukoliko bi izveo radikalni zahvat, dakle odstranjenje cijele dojke, vjerojatno ne bi bilo potrebno zračenje. Po odstranjenju dojke moguće je u istoj operaciji i rekonstruirati dojku.
Po završetku kirurškog liječenja bit će svakako ordinirana hormonska terapija, a ovisno o općem stanju majke te drugim bolestima od kojih eventualno boluje, i kemoterapija.