Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz mamografije 12.02.2015.


Autor Poruka

nb

07.03.2015. 01:45

Molim da mi objasnite nalaz mamografije. Naime, godinama redovno idem na ultrazvuk dojke (svakih 6 mjeseci) i na mamografiju svake dvije godine. Imam 46 godina. Baka mi je imala rak dojke. Zadnji UZV nalaz - cista dimenzija 11x9x9 mm. Ne nalazi se suspektnih lezija. Dominira fibroglandularno tkivo uz pravilno umnožena, oblikovana vezivna septa. BIRADS 2.
Mamografski nalaz od 12.02.2015.:
Na kontrolnim nativnim mamogramima obje dojke nalazi se obostrano uredan izgled kože i potkožja. U svim kvadrantima, nešto gušće u GLK, djelomično održan žljezdani parenhim uz pravilno oblikovana vezivna septa. Heterogeno guste dojke (ACR tip III, 51-75% održanog fibroglandularnog tkiva).
Fibroglanduralno tkivo je obostrano grubočvoraste strukture zbog fibrocistilnih promjena. U desnoj dojci se izdvajaju okruglaste sjene dimanzija 5x5 mm u srednjoj trećini između 2 i 3h i na 10h, u lijevoj dojci se nalaze okrugle sjene dimenzija 8x8mm na 2h u srednjoj trećini i na 4h u srednjoj trećini dimenzija 10x9mm.
U objema dojkama se nalaze okruglasti mikrokalcifikati u dorzalnoj trećini, ne nalazi se skupina suspektnih mikrokalcifikata.
BIRADS 2
Preporuča se kontrolni UZV dojki za 6mjeseci
Zanima me dal bi trebalo obaviti UZV odmah ili da čekam 6 mjeseci i najviše me zabrinjavaju te sjene, jer to do sada nikad nije spominjano.
Unaprijed zahvaljujem

Katarina Antunac, dr. med.

09.03.2015. 10:20

Poštovana,
što je radiolog mislio pod sjene, ne znam jer se nije izjasnio. Međutim, Vaš nalaz je klasificirao kao BIRADS 2, znači benigni nalaz tako da nema potrebe da idete ranije na UZV, za 6 mjeseci je u redu.
Jasno, ukoliko primijetite bilo kakve promjene na dojkama: kvržice, uvlačenje kože, upalu... svakako se javite liječniku i ranije.

mlada38

15.03.2015. 13:15

Poštovani prije mjesec dana sam radila mamografiju i nalaz je slijedeći:
Lako asimetričan raspored reduciranog fibroglandularnog tkiva i obilnijeg masnog tkiva s nešto gušćim prikazom u području GLK LD, po kojom raspršenom mikrokalcifikacijom i jednom nježnom nodoznom sjenom u retromamilarnom području desne dojke, pravilnog ovalnog izgleda 5,6 mm pa se preporuča komparativni UZV pregled. S obzirom na jedan areal grupiranih mikrokalcifikacija oko 4 mm na granici medijalnih kvadranata LD, preporuča se konzultacija senologa i komparativni UZv dojki.

Nakon tog nalaza učinjena mi je punkcija na desnoj dojci, dvije izrasline i nalaz je benigno. Na lijevoj dojci punkcija nije učinjena te nego je preporučeno evoluirati po savjetu kirurga. Upućena sam na biopsiju koju čekam već 5 dana i željela bih vas pitati :
Koliko često su ovakvi mikrokalcifikati maligni? Kakve su mi šanse?
Ukoliko bude maligno koje daljnje korake mogu očekivati?
Unaprijed zahvaljujem

Katarina Antunac, dr. med.

16.03.2015. 10:15

Poštovana,
mikrokalcifikati često znače oblik tumora dojke koji se zove duktalni in situ karcinom. Radi se o tumoru koji se širi duž kanalića dojke ali nema mogućnost metastaziranja, dakle širenja van dojke u limfne čvorove i dalje po tijelu. Najčešće se rješava poštednim zahvatom: širokom biopsijom ili segmentektomijom- odstranjenjem dijela dojke u kojem je tumor nakon čega slijedi zračenje te, ovisno o biologiji tumora, eventualno i hormonska terapija. Druga mogućnost je odstranjenje cijele dojke nakon čega nije potrebno zračenje.
Za početak pričekajte nalaz biopsije.