Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz ultrazvuka dojke


Autor Poruka

MirnaG

26.03.2009. 12:05

Poštovani, bila sam na ultrazvuku dojke te sam dobila nalaz za kojeg vas molim da mi protumačite:

Koža, potkožno masno tkivo i mamile bez znakova zadebljenja i bez retrakcije. Nekoliko madeža u GMK desne dojke i veći madež perialeolalno lijevo promjera 15 mm.
Simetrično građene dojke intermedijalnog tipa sa redukcijom žljezdanog parenhima na račun masnog tkiva. Perimamilarno prema granici lateralnih i medijalnih kvadranata obje dojke uočavaju se mestopatični konglomerati sa hipoehogenim žljezdanim parenhimom i dilatiranim kanalićima 3,5mm. U gornjim kvadrantima obje dojke uočavaju se pojedine ciste promjera 5,5 mm.
Perimamilarno lijevo na 8h izdiferencira se oštro ograničena nodozna hipoehogena tvorba, dimenuija 12x10mm, koja dif.dg. može odgovarati fibroadenomu ili cisti.
Unutar glandularnog tkiva ne izdiferencira se suspektan patološki supstrat.

Doktorica mi za ovu veću cistu preporula punkciju. Kaže da na ultrazvuku ona ne vidi ništa loše al da budemo sigurni. No ja bih željela vaše mišljenje i tumačenje nalaza.

Hvala unaprijed

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.04.2009. 23:40

Doktorica vam je zaisata sve objasnila. Ciste se u dojkama pojavljuju često, a fibroadenomi nešto rijeđe, ali su i jedno i drugo dobroćudne promjene i ne postoji opasnost da bi mogle prijeći u nešto zloćudno. Međutim, premda su to dobroćudne promjene, mogu se povećavati, izazvati bolove i dovesti do nekih komplikacija kao što su upale, ali se to događa dosta rijetko. Preporuča se kiruško odstranjene fibroadenoma budući se u njemu kada naraste javljaju degenerativne promjene kojed mogu biti vrlo bolne.
Preporučam vam da poslušate doktoricu i podvrgnete se citopunkciji. To je bezopasan i najčešće bezbolan ili vrlo malo bolan zahvat.