Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz UZV-a dojke


Autor Poruka

iva28

29.11.2007. 15:10

Danas sam bila na sistematskom pregledu i napravila UZV dojki i dobila nalaz koji me blago rečeno prestravio pa bih vas molila da mi to malo pojasnite jer sam u totalnoj panici, a nalaz kaže:
Dojke izvana uredne, simetrične. UZV pregledom dojki prikaže se uredna debljina kože i potkožnog masnog tkiva. Vidi se obostrano glandularni tip dojki difuzno ehogenijeg parenhima uz umjereno dilatirane mlijećne kanaliće. U GLK lijeve dojke hipoehogenija nepravilna zona parenhima koja prikazuje umjerenu atenuaciju UZV signala-adenoza?. U DMK lijeve dojke na 6 i 7 h dvije ovalne, oštro ograničene lezije od 5,5 mm i 112 mm koje ehomorfološki mogu odgovarati fibroadenomima. Ne vidi se susp. žarišnih lezija.
Zaključak: obostrano izražena f.c. mastopatija na susp. fibroadenomima u DMK lijeve dojke..Preporuča se kontrolni pregled ginekologa te korekcija kontraceptivne terapije te cit. punkcija opisanih lezija u lijevoj dojci.

Inače pijem Cilest
Hvala Vam puno

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.12.2007. 00:50

Pregledom ultrazvukom u vašim dojkama nisu nađene promjene koje bi bile sumnjive da se radi o zloćudnom tumoru(raku). Fibrocističke promjene nastaju uslijed hormonalnih promjena u tijeku menstruacijskog ciklusa i nalze se kod skoro svake žene u većoj ili manjoj mjeri, Danas se niti ne smatraju bolešću. Fibroadenomi su benigni tumori koji se javljaju kod mlađih žena. Predložena vam je citopunkcija samo radi dodatne sigurnosti. Mislim da nije nužno prestati uzimati hormonsku kontracepciju, eventualno prijeći na neke tablete s nižim dozama estrogena.