Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nodozne lezije


Autor Poruka

STROM

19.07.2011. 11:25

Poštovani
Majci (68godina) je uklonjena lijeva dojka zbog raka prije 10 godina .
Prije tri četiri mj. su joj počele smetnje u obliku kašlja koji je sve jači. Molim vas "prevod" nalaza CT i vaše mišljenje. Dali se karcinom vratio na pluća ili očemu se tu radi?
CT nalaz
Učini se MSCT toraksa nativno i s kontrastnim sredstvom te se nađe stanje po ablaciji lijeve dojke . U području anteriornog segmenta lijevog gornjeg režnja kao i lingule te VI segmenta lijevog donjeg režnja vidi se promjena u smislu postradijacijske fibroze. U lijevom gornjem režnju i to u posteriornom subsegmentu apikoposteriornog segmenta se vidi nodozna lezija sasvim uz interlobij, promjera 5mm. Također se u linguli vidi više nodoznih lezija od kojih je najveća promjera 7,5mm. Desno se u svim režnjevima vidi više nodoznih lezija promjera do 6mm. U medijastinumu se ne vidi uvećanih limfonoda. Ne vidi se uvećanje limfonoda u aksilama. Ne vidi se lokalnih recidiva osnovne bolesti. U mekim čestima lijevog hemotoraksa vidi se kalcificirani nodus promjera 7mm. Na prikazanim koštanim dijelovima ne vidi se patološke koštane pregradnje u smislu sekundarizma. Nema izljeva u pleuri.
Postradijacijske promjene u lijevom gornjem režnju uz nodozne lezije obostrano koje vjerojatno odgovaraju sekundarizmima, a u usporedbi sa pisanim nalazom od 7.04.2010. su novonastale.

Hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

28.07.2011. 00:50

Nodozne lezije koje se opisuju na CT-nalazu pluća vaše amjek su metastaze na plućima . Prema opisu one su sine ali ih ima vrlo veliki broj i one su uzrok kašlja koji se kod vaše majke pojavio. Dakle radi se o ponovnoj pojavi raka dojke, recidivu, na plućima.