Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


tumačenje dijagnoze CARCINOMA LOBULARE INVASIVUM


Autor Poruka

mgligoram

26.05.2008. 15:00

Poštovani,

mojoj majci je izveden operacijskih zahvat dojke sa uputnom dijagnozom Npl. mammae I. sin. Odstranjen joj je tumor i nekoliko kanalića. Patološki nalaz tumora je sljedeći:
Makroskopski opis: Kao IOB primlje je isječak tkiva dojke veličine 9x8x6 cm. Nađe se isječak kože na prednjoj strani veličine 7x6 cm te u isječku se nađe dobro ograničena tvorba promjera do 2 cm, tvrda, bjelkasta.
Mikroskopski nalaz: radi se o karcinomu in situ i invazivnom loburalnom karcinomu u kojem je invazivna komponenta klasičnog tipa. Komponenta in situ je klasičnog tipa. Postotak duktalne komponente in situ je <25% cjelokupnog tumora. Najveći makroskopski i mikroskopski promjer tumora je do 2 cm. tumor je djelomično zvjezdolik, djelomično cirkumskriptan. nekroza je neznatna. Limfocitna infiltracija je slaba. U tumoru nema kalcifikacije. Vaskularnu invaziju nije moguće odrediti. Nema perineuralne inavzije. U koži nema karcinomskih infiltrata. U kirurškim rubovima nema inavzivne komponente. Invazivna komponenta dolazi do 0.7 cm u posteriornom rubu, a u donjem rubu u samom resekcijskom rubu nađe se in situ komponenta. Tkivo dojke van tumora je bez osobitosti.
ER-H-score: 123; PR-H-score:117
Neoplazma je hormonski ovisna. Između 5 i 10% tumorskih stanica eksprimira Ki-67 tako da bi se radilo o neoplazmi s umjerenom proliferacijskom aktivnošću. Ekpresija Her2 je negativna.
D.G.CARCINOMA LOBULARE INVASIVUM

Lijep pozdra,
Maja

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.06.2008. 22:35

Radi se o karcinomu dojke srednjeg stupnja zloćudnosti i veličine 2 cm što je prilično veliko. Veličina tumora i stupan zloćudnosti svrstavaju vašu majku u skupinu bolesnica sa srednjim, dakle povećanim rizikom te u liječenju treba primijeniti kemoterapiju. Tumor je i hormonski ovisan te je u liječenju nužno primijeniti i hormonoterapiju. Međutim, kakvo će liječenje biti primijenjeno kod vaše majke, ovisi još o niz čimbenika od kojih je najvažniji status limfnih čvorova u pazuhu, to jest da li su oni već zahvaćeni tumoroma/metastazama. Ako jesu, onda to značajno pvećava rizik. Ostali važni čimbenici su dob vaše majke i opće stanje zdravlja koji će značajno utjecati na odabir liječenja, osobito kemoterapije.

mgligoram

04.06.2008. 14:00

Poštovani,

puno hvala na odgovoru. Što se tiče limfnih čvorova nalaz je sljedeći: primljena su dva linfna čvora promjera 0.7 cm i 1.6 cm. Limfni čvorovi su narezani i obojani po protokolu za sentinel limfne čvorove.Na serijskim rezovima nema malignih infiltrata. Možete li mi to komentirati?

Hvala,
Maja

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.06.2008. 21:20

Ta dva čvora nisu zahvaćena tumorom. Međutim taj nalaz se može smatrati pouzdanim, to jest smatrati da limfni čvorovi pazuha nisu zahvaćeni tumorom/metastazama, samo ako je prije operacije proveden postupak obilježavanja/detektiranja sentinel limfnog čvora i onda je za vrijeme operacije izvađen taj obilježen čvor ili čvorovi. Ako taj postupak nije proveden, a iz vaših navoda čini mi se da nije tada je broj od samo dva odstranjena limfna čvor premalen za pouzdani nalaz. Da bi se sa sigurnošću moglo reći da li su pazušni limfni čvorovi zahvaćeni tumorom ili ne treba biti odstranjeno i patohistološki pregledano najmanje 8-12 čvorova. Ako to nije učinjeno treba smatrati da se sa sigurnošću nezna da li su limfni čvorovi pazuha zahvaćeni metastazama ili ne. U tom slučaju, obično se, ako nije dokazano suprotno, smatra da limfni čvorovi jesu zahvaćeni metastazama i provodi se tome primjereno liječenje, a to sve iz razloga da se bolesnicu maksimalno zaštiti i pruži joj se najveća moguća vjerojatnost izliječenja. U slućaju vaše majke to znači da treba biti provedena adjuvantna/dodatna kemoterapija koja sadržava antracikline i to najmanje 6 ciklusa. Nakon kemoterapije treba započeti i provoditi najmanje 5 godina adjuvantnu hormonoterapiju(tumor je hormonski ovisan). Također nakon kemoterapije budući nije odstranjena cijela dojka, treba provesti i adjuvantnu radioterapiju(zračenje) dojke i okolnih limfnih čvorova.

mgligoram

06.06.2008. 12:05

Poštovani,

hvala na odgovoru.


lijep pozdrav,
Maja

FSB-ovac

15.01.2009. 11:50

Postovan doktore,mojoj mami je dijagnosticiran rak dojke!Jeli bih mi mogli malo objasniti tip toga i nesto o toj vrsti? Carcinom Mammare Lobulare ivasium tumor gradusa 1. dij:Munohistokemijske tumorske stanice su ER+ a manje od 10% u srednjem intenzitetu boje,PR- Proliferacijski indeks mjeren sa KI-67 je veći od 10 % (oko 45%) .Herceptestom tumorsko tkivo je negativna HER -2/neu.Uaprijed Hvala!!!!!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

16.01.2009. 17:30

Radi se o srednje zloćudnom tumoru koji je vrlo slabo hormonoovisan, što znači da se ne preporuča hormonsko liječenje. Važno je također napomenuti da se navedena vrsta tumora, lobularni karcinom, često pojavljuje istovremeno na više mjesta u jednoj, ali i u drugoj dojci. Kod vaše majke, potrebno je podrobno ispitati i jednu i drugu dojku.