Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


očitanje patohistološkog nalaza nakon operacije karcinoma dojke


Autor Poruka

mara 2

13.08.2011. 00:30

Poštovani!
zovem se marija i imam 36 godina (ne pijem,ne pušim,zdravo se hranim i u familiji nisam imala nikoga oboljelog od karcinoma )
zbog dijagnoze CARCINOMA DUCTALE INVASIUM MAMMAE OPERIRANA SAM 14.07.2011
patohistološki nalaz nakon operacije je bio
CARCINOMA DUCTALE INVASIUM MAMMAE - G II (pT1c)
histološki tip invazivnog karcinoma :duktalni BDO
histološki gradus sad3+3+1)G II
histološki tip in situ karcinoma :duktalni (kribrimniformni,niskog gradusa ) i lobularni nuklearni gradus :2 i 1
opseg :multifokalne intraduktalne i intralobularne lezije nalaze se u cijelom isječku, 80%
veličina cjelokupnog tumora :7 cm
proširenost invazivnog karcinoma : 1.4 cm
nekroza:
u invazivnoj komponenti da
u in situ karcinomu :ne
kalcifikati:
u inv.komp.da
u in situ karcinomu da
limfovaskularna invazija da
perineuralna ne
zahvaćenost kože ne
zahvaćenost fascije ne
MKB-10
C50.8 preklapajuća lezija dojke
M8521/3 infiltrirajući duktalni karcinom (C50.-)
rubovi resekcije:najbliži rub:invazivni karcinom 3mm od gornjeg ruba
DCIS 3mm od gornjeg ruba
zbog nedovoljno odstranjenog zdravog tkiva ponovo su me operirali 01.08.2011g
a patohistološki nalaz je slijedeći;
DG.STATUS POST OPERATIONEM PROPTER CARCINOMA DEXTRAE RESIDUA CARCINOMATIS IN SITU
MKB-10
C50 zloćudna novotvrina dojke
D05.1 intraduktalni karcinom in situ
D05.0 lobularni carcinom in situ
N60.1 difuzna cistična mastopatija
N60.8 druge benigne displazije dojke
N64.9 poremećaj dojke,nespecificiran

OBZIROM DA JOŠ NISAM USPIJELA DOĆI DO ONKOLOGA JER SE NAJPRIJE MORA ČEKATI NALAZ KOJI MORA BITI U REDU I TEK ONDA SE NARUĆUJE DA BI SE MOGLO DOĆI DO ONKOLOGA,MOLIM VAS AKO JE IKAKO MOGUĆE DA MI POKUŠATI KOLIKO-TOLIKO OBJASNITI ŠTO ZNAČE OVI MOJI NALAZI.ZBUNJENA SAM,UPLAŠEN I IZGUBLJENA U SVEMU.ŽELIM ZNATI SAMO ŠTO SE DOGAĐA SAMNOM DA ZNAM KAKO DALJE.IMAM DVOJE DIJECE RADI KOJE TREBAM FUNKCIONIRATI ALI TO JE NEMOGUĆE U OVOM NEZNANJU,I ZNAM DA SAM TEK NA POČETKU MOJE BORBE SA RAKOM ALI BILO BI MI PUNO LAKŠE KADA BIH ZNALA PROTIV ČEGA SE TOČNO BORIM I ŠTO DALJE??????
UNAPRIJED PUNO HVALA!!!!!!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.09.2011. 23:10

Kod vas se radi o malom(14 mm), ali dosta zloćudnom karcinomu dojke. To je kratki i sažeti opis svih vaših nalaza koje ste naveli. Međutim to je nepotpuna dijagnoza jer nisu navedene sve važne karakteristike tumoe kao što je status hormonalnih receptora (ER i PR) u tumoru, , zatim HER-2 status(pozitiva ili negativan), zatim prolifercijski index(Ki67), zatim da li su pazušni limfni čvorovi bili zahvaćeni tumorom ili ne. To su sve karakteristike tumora koje su vrlo važne, zapravo, neophodne da bi se mogla odrediti prognoza i potrebno daljnje liječenje. Budući da se radi o malom tumoru to i nije tako loše. Javite se kada budete znali ove druge podatke.

mara 2

21.09.2011. 12:55

Poštovani !!!
Ispričavam se zbog nedovoljnih podataka te vam ih sada upisujem
ERsad5+2) 7 (6-8)
PR(5+3) 8 (6-8)
HER-2:negativan
Ki67: 9%
okolina tumora:benigne lezije,mikrokalcifikati u normalnim acinusima,sklerozirajuća adenoza,mikrociste,ciste,skleroza,apokrina i kolumnarna promjena
epitelna proliferacija:lobularna intraepitelna neoplazija s pagetoidnim širenjem u kanaliće,duktalna intraepitelna neoplazija niskog gradusa (ravna epitelna atipija s mikrokalcifikatima,atipična duktalnahiperplazija),fibroadenomatoidna hiperplazija,apokrina hiperplazija
dg.carcinoma ductale invasium mammae-g II (pT1c)
MKB-10
C50.8 PREKLAPAJUĆA LEZIJA DOJKE
M8521/3 INFILTRIRAJUĆI DUKTALNI KARCINOM (C50.-)
DG ZA LIMFNE ČVOROVE:
čvorovi se serijski preuzmu i oboje prema protokolu za SLN limfni čvor na HE i panCK (AE1/AE3) i u njima se ne nalazi tumorskih infiltrata
DG.LYMOHONODI SENTINEL SINE METASTASIBUS

U MEĐUVREMENU SAM DOBILA I PATOHISTOLOŠKI NALAZ OD DRUGE OPERACIJE:
MIKROSKOPSKI OPIS:
tkivo dojke s rezidualnim in situ duktalnim karcinomom u tkivu oko stražnje stijenke ekscizijske lože.
zahvaćenost kože:ne
zahvaćenost fascije:ne
rubovi resekcije: negativni
Preostalo tkivo dojke :
benigne lezije:mikrociste,kolumnarna promjena s mikrokalcifikatima,apokrimametaplazija,kikrokalcifikati u pravilnim acinusima i kanalićima dojke
epitelna profileracija:multipla žarišta lobularne neoplazije II stupnja
DG.STATUS POST OPERATIONEM PROPTER CARCINOMA DEXTRAE RESIDUA CARCINOMA IN SITU
MKB-10
C50 ZLOĆUDNA NOVOTVORINA DOJKE
D05.1 INTRADUKTALNI KARCINOM IN SITU
D05.0 LOBULARNI KARCINOM IN SITU
N60.1 DIFUZNA CISTIČNA MASTOPATIJA
N60.8 DRUGE BENIGNE DISPLAZIJE DOJKE
N64.9 POREMEĆAJ DOJKE,NESPECIFICIRAN

U MEĐUVREMENU SAM BILA I KOD ONKOLOGA KOJI MI PREPISUJE SLIJEDEĆU TERAPIJU:
preporuća se 1.kt dana 15.09.2011. po FAC PROTOKOLU,zatim mi je rekao da slijedi zračenje cca mjesec i pol dana,po potrebi (ako mi mjesečnica ne prestane tijekom kemoterapije)će mi se dati inekcije za uspavati jajnike da ne ovuliraju i hormonalna terapija u trajanju od 5-10 god.

to su svi moji nalazi do sada,ispričavam se na opširnosti ali nužno je bilo jer ja kao laik neznam razlučiti bitne činjenice od manje bitnih.
Teško podnosim kemoterapiju već na samom početku.Imam užasne mučnine koje su trajale 4 dana,sad mi je malo bolje ali nisam ni približno ista kao prije,dosta mi se vrti. Voljela bih ako biste mi mogli,zapravo MOLIM VAS ako mi možete reći svoje mišljenje u vezi cijelokupne moje situacije,jesam uplašena ali realno želim znati što očekivati i kako postupati ubuduće.Dali mi možete preporučiti nešto što bi mi pomoglo da lakše podnesem ove mučnine do sada sam koristila čepiće TORECAN i dali je potrebno da uzimam kakve preparate za jačanje imuniteta.Na internetu ima svakakvih savjeta ali ja bih voljela čuti Vaše mišljenje
Kada vi u ovoj situaciji preporučate PET CT (rečeno mi je da je jedino uz pomoć njega moguće provjeriti dali je ostalo još toga u tijelu)
Još jednom VELIKO HVALA !!!!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

31.10.2011. 10:25

Sada kada ste naveli sve podatke mogu se se postaviti i konkretnije prognoze i odrediti način liječenja. Dakle kod vas se radi o karcinomu dojke u kliničkom stadiju I što je početni stadij. Kada ne bi bilo poduzeto nikakvo dodatno liječenje, tada bi kod vas postojala vjerojatnost os oko 8% da u sljedećih 10 godina umrete od raka dojke. Bude li provedena dodatna/adjuvantna kemoterapija po shemi FAC koja vam je i preporučena(6 ciklusa) i nakon toga hormonoterapija u trajanju od 5 godina, ta se vjerojatnost smanjuje za 5%. Nakon što bude provedena kemoterapija nema nikakve dodatne koristi od injekcija za "uspavljivanje" jajnika u odnosu na samo tablete takoksifena. Također treba biti provedena i lokoregionalna adjuvantna radioterapija/zračenje da se spriječi lokalni recidiv.

mara 2

26.02.2012. 03:55

Poštovani!
Prošla sam kemoterapiju,podnosila sam ju katastrofalno,ali eto i to je završilo.Po završetku kemoterpije vadila sam markere i nalazi su:
CA 125 - 21.4
CEA - 0.5
CA 15-3 - 18.5
Napravila sam utz dojki i nalaz je uredan uz gust žlijezdani parenhim dojki i obostrano promjenjen u smislu konfluentne i konglomeratne fibrocistične mastopatije.Manje ciste u obje dojke 4-6mm više desno.Nema folikalnih promjena ili recidiva.Aksile sonografski uredne.
Obavila sam i ginekološki pregled koji je bio uredan.Sada sam na zračenju(3D) i hormonalnoj terapiji koja se sastoji od 2x dnevno Nolvadex i jednom mjesečno aplikacija Zoladexa(i tako kroz 5 god) (do sada sam primila 2) i dalje imam mjesečnicu,prošli mjesec sam jako krvarila pa su mi rekli da ako budem i ovaj mjesec tako obilno krvarila da se moram opet javiti ginekologu.
Dali je ova moja terapija dobra po vašem mišljenju??? Liječnik koji mi je radio utz preporučio mi je da nastavim i nakon 5 god uzimati hormone da me zadrže u menopauzi jer po njegovim riječima sa mojim jajnicima se nije za zafrkavat.Ja sam moram priznati zbunjena,čitala sam dosta o korisnim ali i štetnim djelovanjima tih lijekova na organizam. Strah me je od recidiva.Znam da je jako važno da pacijent misli pozitivno i ja se zaista trudim i u većini slučajeva sam pozitivna,imam krasnu psihologicu kod koje odlazim još od 8mj.prošle godine svaki tjedan ali svejedno dubko u mei čuči određena vrsta straha jer mi nema garancije da sam zdrava (ili možda ima ? ) Dali postoji neka pretraga koja bi mi to omogućila? Čula sam za pet ct ali isto tako sam čula da je ta pretraga jako skupa i zbog toga ju se i ne daje olako.
Molim Vas silno me interesira Vaše mišljenje o mojoj cijeloj situaciji,kakve su mi prognoze u odnosu na nalaze???
Imam dvoje krasne dijece kojoj sam potrebna i želim poduzeti što god je moguće da se izvučem i da budem uz njih i dalje.

mara 2

05.03.2012. 20:40

Poštovani,nadovezujem se na prethodna pitanja,dali smatrate da je potrebno napraviti scintiografiju,jer me do sada nisu uputili na nju? Interesira me koje pretrage biste mi vi još preporučili da bih bila barem donekle sigurna da je moja situacija uredu?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

15.07.2012. 19:10

Još sam vam 31. 10. 2011. odgovorio da e vaša situacija vrlo dobra. Pročitate ta odgovor još jedamput i vidjeti ćete da postoi vrlo mala opasnost, svega 3-% da, uz provedeno liječenje, u sljedećih 10 godina umrete od raka doke. Nastavite s liječenjem i obavljate kontrole kao vam savjetuje onkolog.