Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


uporni recidiv na oziljku


Autor Poruka

tehnodent

05.03.2012. 20:40

Doktore, molim Vas za savet sta da ucinim i koji lek postoji da bi se zaustavio uporni recidiv koji se javlja na mestu oziljka ( amputirana desna dojka, uklonjen grudni misic i radjeno je do sada pet korekcija tog mesta - uvek se otkloni recidiv koji probije kozu)? Moja majka ima 63 godine, imala je pet operacija, isto toliko hemioterapija i dva puta je zracena. Bolest se do sada nije prosirila na druge organe (CT, magnet.rez. UZ - to ne pokazuju). Recidiv se javlja na mestu oziljka vec nakon 10 dana od operacije. Da li postoji neka krema ili mast za taj regionalni kozni recidiv da se spreci dalje sirenje bolesti?
Unapred hvala na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

14.07.2012. 10:45

Liječenje lokalnog recidiva često predstavlja težak problem kao što je to slučaj i kod vaše majke. Treba pokušati sa sistemskom, dakle i.v. kemoterapijom. Za lokalnu primjenu postoje neke kreme koje sadrže 5-fluorouracil(Efudix, Efudex, Carac) ili imunoterapija(Imiquimod). Međutim ta su sredstva vrlo vrlo slabo delotvorna kada se radi o raku doke. Upotrebljavaju se uglavnom za liječenje primarnog raka kože.