Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


priprema za kemo


Autor Poruka

renata1

02.04.2008. 09:35

Postovani doktore!
Mami (58 god, prije 7 godina izvadila maternicu radi dobrocudonog tumora koji je izazivao pojacano krvarenje, inace zdrava) je prije 15 dana, nakon citoloskog nalaza dijagnosticiran rak dojke (dg: neo mammaedex multicentr. vrs ca), nalaz citologa ucinjen nakon uzv i mamografije potvrduje dva zarista sljedeceg objasnjenja
1. u razmazima punktata neoštro ograničenog hipoehogenijeg areala s odjecima kalcifikata vel 15x8 mm vide se npl gole jezgre i pojedinačne npl stanice, manje i veće nakupine npl stanica žljezdanog epitela s anizomakronukleozom, hiperkromazijom i nukleolima, srednje obilne do obilne vakuolizirane citoplazme te nekroza
2 u razmazima punktata sferične promjene cističnog karaktera vel 8 mm uz aureolu d. dojke vide se limfociti i brojne manje i veće nakupine stanica žljezdanog epitela a anizomakronukleozom, hiperkromazijom i nukleolima, srednje obilne do obilne vakuolizirane citoplazme.
Na pregledu nakon ovih nalaza lijecnik kaze da ne pipa nista u limfnim cvorovima i narucuje mamu za operaciju (radikalni zahvat)
Moze li se na temelju ovog citoloskog nalaza vec sad pretpostaviti da ce nakon operacije uslijediti kemoterapija i koji je to stadij tumora s obzirom na velicinu, cinjenicu da ima dva zarista (druga dojka je ok) i s obzirom na taj citoloski opis?
Ukoliko da - moze li se moja majka na neki nacin pripremiti za kemoterapiju? Moze li nekako ojacati imuno sustav unaprijed kako bi je lakse podnijela? Što preporucujete?
Hvala unaprijed.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

13.04.2008. 15:45

Vaša majka se mora podvrći radikalnom operacijskom zahvat: odstranjenje čitave dojke i odstranjenje svih limfnih čvorova iz pazuha. Tek nakon toga i PHD nalaza moći će se odgovoriti na vaša pitanja.S imunološkim sustavom vaše majke je sve u redu i prema tome se njegovo stanje niti može niti treba poboljšavati/pojačavati.