Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prognoza?


Autor Poruka

C50.9

03.03.2010. 10:55

Op: Bioposio mammae l. sin.
Ablatio mammae l. sin. cum diss. axillae l. sin. et extirpatio lymph. Rotteri
Ablatio simplex mammae l. dex.
PHD: Lijevo: Ca ductale inv. gr. III
Meta. lymph. axillae 4/18
Meta. lymph. Rotteri 1/1
T2N2M0 pT - 43 mm
ER 90%
PR 35%
HER-2 2+
Ki67 25%
Desno: Sine tumore
CISH - neg.
Poštovani,
mislim da su riječi suvišne, a nadam se brzom odgovoru.
Hvala!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.03.2010. 00:00

Niste naveli starost osobe čije ste nalaze napisali niti njezin menstruacijski status što je bitno za određivanje prognoze i preporuku potrebnog dodatnog liječenja.

C50.9

06.03.2010. 16:45

Pri samoj registraciji korisničkog imena, unosi se i podatak o godištu, pa nisam smatrala potrebnim napisati ga. Dakle, rođena sam 1972. god. a menstruacijski ciklus je redovit. Ne sumnjam u stručnost doktora koji su mi odredili terapiju; ono što me muči je da li mi se uopće isplati ići na kemoterapiju?! Znam da zvuči čudno, ali smatram da mi je bolje živjeti 2-3 godine kraće i ovakva kakva jesam.
Možete li mi odgovoriti do ponedjeljka???
Hitno mi je...
Još jednom: HVALA

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.03.2010. 20:15

Na žalost kod vas se radi o prilično uznapredovalom zloćudnom tumoru dojke, kliničkog stadija IIIA. To je nauznapreovaliji ili zadnji stadij koji se još može smatrati ranim rakom dojke, dakli kod kojega se još može postići izlječenje. Vaši su izgledi da preživite 10 i više godina bez ikakvog liječenja oko 36-37%. Svakako je kod vas potrebno provesti dodatno, adjuvantno liječenje. Bude li provedena adjuvantna kemoterapija koja sadržava antracikline i taksane vaši se izgledi povećavaju za dodatnih 20%. Ako nakon kemoterapije nastavite i s adjuvantnom hormonoterapijom blokatorima estrogenskih receptora(tamoksifen) ili ako bude provedena kastracija i nastavljeno liječenja tamoksifenom tada se vaši izgledi povećavaju za ukupno 32%. Znači uz adjuvantno liječenje vaši izgledi da preživite 10 i više godina rastu na dvostuku vrijednost u odnosu na situaciju ako ne bude provedeno nikakvo dodatno liuječenje. Također, nakon završerka kemoterapije, kod vas treba provesti u lokoregionalnu adjuvantnu radioterapiju da bi se spriječio lokalni recidiv, a također radioterapija i izglede za preživljenje povećava za dodatnih 4-6%. To su činjenice, a vi morate sama odlučiti da li vam se to "isplati" ili ne. Moj vam je savjet da svakako iskoritite mogućnosti koje vam pruža moderna medicina.

C50.9

08.03.2010. 15:45

Drago mi je da sam na vrijeme dobila odgovor i da imam priliku birati da li ići na kemoterapiju ili ne. Poslušat ću Vaš savjet iako mislim da je cijena dosta visoka (kosa!). Isto tako, drago mi je da sam Vam se obratila, jer pri odlasku k doktoru ponekad nemam vremena pitati sve što želim znati a i ne sjetim se baš svega.
Ne preostaje mi drugo nego da Vam se još jednom zahvalim i pohvalim Vaš trud!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

08.03.2010. 22:05

Kosa će ponovno narasti po završetku liječenja kemoterapijom. Želim vam puni uspjeh u liječenju.