Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prognoza i liječenje


Autor Poruka

tijana

11.05.2009. 13:10

Poštovani,
u nastavku je dg i tijek bolesti prijateljice koja već više od 10 godine vodi borbu s bolešću. Imala je ok 35 godina kada je sve započelo i koliko znam u dva navrata je imala lokalni recidiv (na ožiljku). Ovo je najnovije od prije cca 2 mjeseca:
"C50. St.post QUART et mastectmiam dex.St.post irrad.postop.et Ro castrat.Hormono th Nolvadex in courso-interrupta. St.post extirpationem rec.haemithoracis (2x).St.postirrad.Femara in courso. Rec.loc. susp.
Mikroskopski opis Carcinoma lobulare glandula mammae infiltrativum texti fibroadiposi (II,Ng:III) Postojii mikro i makroskopski opis...Lgl supraclav.bil. (do23mmm) ER sc.7, PR sc.4, HER-2: 1+) Konzilijum donosi odluku da se obustavi Femara i uvede Megace 160 mg. dnevno) kombinovano sa palijtivnom zracnom Th predela ekstirpiranog lokalnog recidiva vrata obostrano u amb. uslovima".
LIjek Megace troši već nekoliko tjedana ali je zračenje zbog kvara aparata odgođeno do daljnjeg pa je zabrinuta hoće li to nepovoljno utjecati na daljnji tijek bolesti.
S obzirom da se liječi u Beogradu molim vas da nam protumačite njezino stanje, prognozu a prvenstveno da li imate sugestiju vezano za liječenje. Nadam se da nije neumjesno pitati da li joj mogu kako pomoći iz Zg, odnosno da nas uputite gdje eventualno tražiti pomoć, ulazak u neke testne skupine za lijekove i sl...
Hvala
tijana

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.05.2009. 22:15

Ne mogu vam protumačiti stanje vaše prijateljice jer ste naveli premalo podataka. Iz onoga što ste naveli može se zaključiti da su se sada pojavile metastaze u limfnim čvorovima(da li samo u limfnim čvorovima !?) što je evidentno uznapredovala bolest, dakle stadij IV. Ne znam koje su sve vrste liječenja do sada primijenjene, ali sadašnje stanje zahtijeva daleko intenzivnije liječenje od 3. ili 4. linije hormonoterapije koja ima oko 5% izgleda da bude učinkovita. Sada je trenutak da se primijeni kemoterapija koja treba sadržavati najdjelotvornije citotoksične lijekove, a to su antraciklini i taksani. Preporučio bih tAC protokol(docetaksel, doksorubicin i ciklofosfamid). Zračenje limfnih čvorova je također moguća opcija liječenja, ali bi nju trebalo odgoditi do završetka kemoterapije. Inače odgađanje zračenja sigurno ne može biti od koristi. Kako joj možete pomoći reći će vam najbolje sama.