Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


promjena režima Zometa-e


Autor Poruka

daduka

28.07.2014. 15:30

Moja majka ima 76 godina i prije šest godina (2009.) joj je dijagnosticiran ionoperabilnu tumor desne dojke koji je egzulcerirao... Poslije 6 ciklusa kemoterapije neoadjuvantno po FEC protokolu i zračenja uz primjenu Xeloda-e konkomitentno, propisana joj je hormonoterapija (Arimidex). Arimidex je trosila oko godinu dana, a poslije toga se presla na Femara-u koju dobija sve do danas.
Ovime je primarni tumor potpuno uništen sa cjelokupnim tkivom desne dojke a rasijenja na vitalnim organima nema.
U medjuvremenu je obavljena i scintigrafija skeleta i pronađena su rasijanja na kostima (multiple metastaze: L2,3 i 5 kralješka, lijeva sakroilijakalna kost iznad spine ilijake anterior superior i u vratu desnog femura...) nakon čega joj propisana i Zometa- svakih 28 dana. Cijelo vrijeme je trošila i kalcij sa vizaminom D u dozi od 1200 mg.

Dg: Neo mammae dex inop exulc
St post chemoth neodajuv (FEC no VI)
St post irradiation + Xeloda concomitant
Hormonotherapia in tractu (Femara)
Zometa in tractu, Femara in tractu

Na posljednjem rađenom nalazu scintigrafije skeleta (početkom ove godine) zaključak je:
Patološki scintigram. Današnji nalaz scintigrafije je kompaktibilan sa sekundarnim koštanim depozitima i BEZ PROMJENA na prošli nalaz (23.10.2013.)

Posljednji rađen nalaz MRI dojki i mamografije – zaključak:
Ostatni dio tkiva desne dojke kao i torakalni zid bez MR znakova strukturalnih poremećaja. BI-RADS 2.
Lijeva dojka urednog nalaza MRI BI – RADS 1.
Ehografija: Desno Bi- RADS 0, lijevo BI - RADS 0.

Gore pomenutu terapiju je primala redovito i subjektivno se dobro osjeca osim povremenih nespecificnih bolova po tijelu.
Lab. Nalazi redovito uredni .
Prilikom zadnje pretrage novi onkolog je preporučio da se Zometa daje svaka 3 mjeseca umjesto svakih 28 dana kao do sada „jer nema potrebe za tim“

Molio bih da mi odgovorite na tri pitanja- nejasnoće:

1. Da li je ovakav režim davanja Zometa-e (svaka 3 mjeseca umjesto svakih 28 dana) opravdan?
2. Femara-u (hormonoterapiju) uzima već 5 godina, pa me interesira do kada, tj koliko se uobičajeno ovakva terapija koristi?
3. Do sada je koristila kalcij sa vit D u vidu Ca-karbonata, a novi onkolog preporuča Ca citrat, pa me interesira kakva je razlika ( da li je samo bolja apsorpcija u pitanju) i da li ima potrebe da to mijenja pošto su i sa ovim preparatom Ca koji koristi nalazi uredni?

Unaprijed HVALA.

Katarina Antunac, dr. med.

29.07.2014. 19:45

Poštovana,
kod bolesnica kod kojih se na primjenu bisfosfonata (dakle Zomete) postigne stabilna bolest u kostima (dakle bolest ne napreduje, kao što je i slučaj kod Vaše majke), opravdano je smanjiti učestalost primanja Zomete na svaka 3 mjeseca. Femara odnosno bilo koji oblik hormonske terapije se koristi dok god djeluje. Kako je kod Vaše majke bolest stabilna a dobro podnosi Femaru, nema razloga da se ne nastavi. Nastavlja se, dakle, dok god djeluje odnosno dok god se dobro podnosi.
Mislim da nema bitne razlike između dvaju preparata kalcija, ukoliko se dobro podnosi i nalazi su uredni, može se nastaviti i s kalcij karbonatom.