Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Promjene na dojci


Autor Poruka

sania123

08.10.2015. 21:45

Postovani,
Imam 28 godina, dvoje djece koje sam dojila po godinu i pol. Unazad pola godine pojavila mi se crveni osip velicone kovanice pored areole desne dojke. U pocetku sam mazala melemom ali se pogorsalo,svrbilo te sam tada otisla dermatologu i na uzv. Nalaz dermatologa: u podrucju areole desne dojke eritem i blagi infiltrat. Dermatitis atopica. Dobila sam terapiju Elocom 10 dana. Uzv takodjer bio uredan. Proslo je cijelo ljeto, meni se dojka naocigled smanjila i bradavica i areola su potamnjele,i bradavica desne dojke mi je i dalje osjetljivija. Ponovno uplasena sam otisla dermatologu koji mi je preporucio neutralnu kremu i da se ne brinem. Otisla sam po drugo misljenje na drugi uzv. Nalaz je sljedeci: desna dojka je drugacijeg oblika i manja od lijeve dojke. Uz rub areole prema GLK vidi se areal hiperpigmentacije koji se proteze i uz sami rub. Ne pipa se patoloskih zadebljanja. Iscjedak nema. Aksile b.o. Ultrazvucni nalaz: koza i potkozno masno tkivo su urednog izgleda. U dojkama je dobro razvijeno zljezdano tkivo homogene strukture i mjestimicno infiltrirano masnim tkivom. Patoloskih lezija u dojkama se ne uocava. Zakljucak BI-RADS2. Mazati biobazom.
S obzirom da je po nalazima sve u redu, a da imam takve neobicne promjene i konstantni svrbez oko desne areole zanima me Vase misljenje. Da li je potrebna mamografija ili ne? I sto jos mogu ucinit da otklonim sumnju na rak? Dermatologica je spominjala Pagetovu bolest, no to je iskljucila jer nemam ranice.. Molim Vas misljenje... Unaprijed zahvaljujem

Smoki

08.10.2015. 23:25

Poštovani,

moj problem je poprilično sličan prethodno napisanome tekstu. Naime, već me osam mjeseci neprestano svrbi i često bolno probada desna dojka, točnije područje bradavice. Donji dio bradavice je uvučen. Bila sam na ultrazvuku (na citologiji), međutim nalaz je potpuno uredan. Inače, imam 28 godina i reumatski artritis. Liječnica opće prakse mi je rekla da bradavicu mažem kremama poput melema ili nevena. Pokušala sam, ali svrbež i uvučenost te nelagodnost zbog toga su i dalje prisutni.
Ne znam što mi je činiti. Pretpostavljam da nije problem u deterdžentu za pranje rublja i omekšivaču, obzirom da bi me tada valjda i druga bradavica svrbila i probadala.

Molim pomoć i savjet kome se dalje obratiti.

Hvala.

Katarina Antunac, dr. med.

11.10.2015. 18:40

Poštovane Sania123 i Smoki,
Vaši liječnici koji imaju uvid u promjene svakako imaju i glavnu riječ u izboru dijagnostičkih metoda i terapije. Ja bih Vam svakako preporučila, s obzirom na dob, da napravite MR dojki. Bilo bi dobro i da se obratite kirurgu koji se bavi bolestima dojke.

kbgdts

26.02.2016. 16:55

Postovana, imam 19 godina i bolne dojke posle ovulacije a pred menstruaciju. Samopregled radim redovno i nisam nista neobicno primijetila, medjutim kako i znamo, bradavice dojki reaguju na hladnocu ili seksualno uzbudjenje skupljanjem, a ja uocavam da ukoliko i malu jezu osjetim se uvuce donji dio lijeve bradavice, tj.areola prije ostalog dijela i druge dojke. Na bradavici kada je u normalnom polozaju ne napipavam nista, medjutim ova pojava me malo zabrinjava. Recite mi, molim vas, imam li razloga za strah? Inace, u porodici nije bilo oboljelih od raka dojke, s tim da sam od majke naslijedila osjetljivost istih. Hvala Vam unaprijed na odgovoru, nadam se brzom. happy

Katarina Antunac, dr. med.

06.03.2016. 03:05

Poštovana,
nemojte se zabrinjavati. Nastavite sa samokontrolama kao do sada i u slučaju da napipate nešto neuobičajeno, javite se liječniku.