Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rak dojke-obrazlozenje nalaza i savjeti za prehranu


Autor Poruka

itomorad

04.03.2016. 23:35

Postovani,
Moja mama(54 god) operirala prije tjedan dana rak lijeve dojke i odstranjena 3 limfna cvora(2 pozitivna).Molim Vase misljenje i daljnje preporuke za daljnji tijek lijecenja i koju prehranu primijeniti s obzirom na nalaz:
1.sentinel limfni cvor lijeva aksila
CARCINOMA METASTATICUM LYMPHONODORUM
Dva sentinel limfna cvora pregledana na serijskim rezovima. Histoloski u oba cvora tumorske metastaze
2.tkivo dojke s bradavicom
CARCINOMA MAMMAE INVASIVUM
Tkivo dojke velicine 18x12x5 cm(subkutana mastektomija s resekcijom kompleksa bradavica areola). Na prerezu nadena tumorska tvorevina promjera 1.5cm. Histoloski se radi o invazivnom karcinomu dojke neposebnog tipa hist.gradusa II(tubuli 2,jezgre 2,,mitoze 3). Uz invazivnu komp prisutan je takoder duktalni in situ karcinom kribriformnog ili papilarnog tipa umjerenog nuklearnog gradusa. Tumor je odstranjen u cijelosti. Preostalo tkivo dojke bez bitnih patoloskih promjena.
3.U masnom tkivu nadeno 8 limfnih cvorova,histoloski bez tumorskih metastaza.
Status hormonskih receptora:
ER+70% Pgr +90%
Perceptest IHC scora 0 Negativan
Proliferacijski indeks MIB -1(Ki67) 25%
Molekularni tip - Luminal B.
Molim Vase misljenje za daljnje lijecenje buduci da jos nije bila kod onkologa i savjete za prehranu. Neke pripravke za imunitet? Da li je dobro uzimati beta glucan i maticnu mlijec za imunitet? Unaprijed zahvaljujem

Katarina Antunac, dr. med.

06.03.2016. 03:05

Poštovana,
kod Vaše majke se radi o tumoru dojke koji se proširio na limfne čvorove pazuha. Tumor je u potpunosti odstranjen. Hormonski je pozitivan a Her2 negativan. To znači da će u nastavku liječenja koje se provodi preventivno kako bi se smanjio rizik povrata bolesti, najvjerojatnije uslijediti kemoterapija a potom hormonska terapija. Uputno bi bilo i provesti zračenje prsne stjenke i limfne drenaže. Jasno, konačnu odluku o nastavku liječenja će donijeti onkolog nakon pregleda bolesnice te detaljnog uvida u medicinsku dokumentaciju.
Što se prehrane tiče, ona treba biti raznovrsna i redovita a namirnice sezonske.
Nisam upućena u neke konkretne dokaze učinkovitosti matične mliječi ili beta glukana pa ne mogu ni preporučiti njihovu primjenu.