Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke?


Autor Poruka

gagulina

16.04.2011. 12:40

Postovani,
moja majka je dugo krila da ima problem sa desnom dojkom. Prvo se na bradavici pojavilo crvenilo, pa svrab i kasnije je koza pocela da se peruta. Bradavica joj je postala tvrda, a posle odredenog vremena i tkivo oko nje je sve tvrdje. Nikome nije govorila o tome, a kada smo saznale, pokusale smo da je ubedimo da ide kod lekara. Naravno to nije urodilo plodom, ona ne zeli da to dira. Inace ima 73 godine. To ubedjivanje da ide u bolnicu pod stare dane (kako ona kaze)traje vec jako jako dugo (skoro 2 godine). Ona ne zeli da provede ostatak zivota po bolnicama, operacijama, zracenjima... Imala je oko sebe par slucajeva zena njenih godina koje su operisale dojku, lecile se i na kraju lose zavrsile. Zato je ona odlucila da to ostavi tako kako je. Mi smo ocajni zbog toga. Citala sam o Pagetovom raku, koji odgovara njenim simptomima. Molim vas recite mi kod nelecenog raka dojke, sta mozemo ocekivati? Ona za sve ovo vreme normalno funkcionise, nema nikakvih tegoba, bolova... Koliko dugo moze tako da zivi bez ikakvog lecenja(s obzirom da je to sve pocelo pre 2 godine,a mozda i duze jer je krila od nas)
Unapred zahvalna zabrinuta cerka

gagulina

28.07.2011. 15:15

Postovani,
moja majka i posle 3 meseca od kada sam vam pisala, se oseca dobro. Dojka joj je sada skroz tvrda i kao da se smanjila. Molim Vas, recite mi iskreno sta da ocekujemo, jer ona definitivno nece da ide kod lekara.
Hvala unapred

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

09.08.2011. 23:45

Kod vaše majke se najvjerojatnije radi o nisko zloćudnom spororastučem karcinomu dojke. Takvi karcinomi dugo rastu lokalno i ostaju ograničeni samo na dojku, kožu dojke i ostalo okolno tkivo. Međutim ako se ne liječe, a bojim se da je sada veća prekasno za operaciju i radikalno liječenje kod vaše majke, nezaustavljivo napreduju i prije ili kasnije se pojave metastaze, najčešće na kostima, ali u unutarnjim organima(pluća, jetra, limfni čvorovi, jajnici, maternica) što dovede do zatajivanja tih organa i na kraju do smrti bolesnice. Cijeli tijek bolesti može trajati i 5-6 i više godina, ali može se i naglo pogoršati i brzo dovesti do brze smrti. Takva vrsta raka najčešće se javlja kod starijih žena, kao tšo je vaša majka. Takva vrsta raka je često vrlo hormonski ovisna i čitv tijek bolesti bi se kod vaše majke mogao značajno usporiti kada bi uzimala hormonske lijekove, aromataza inhibitore, anastrozol, letrozol ili eksemestan.

gagulina

12.03.2012. 20:35

postovani doktore,
moja majka je napokon otisla kod lekara, posle dugog ubedjivanja. Natekla joj je ruka i pocela da jako boli. Onkolog je pregledao i predpostavlja da to kod nje dugo godina traje (4,5), a dijagnoza je :
tu mamame 1 dex exulcerans mastitis ca mamame 1dex tu mamame 1 sin
adenitis axilaris billateralis oedema brachii et antebrachii 1 dex
klinickim pregledom u predelu desnog haemithoraksa se konstatuje retrikuerna dojka smanjenog obima wxculcerisana sa lentikularnim promenama na njoj
u predelu medijalnog kvadranta levo tu sa otokom koze
bilateralno uvecane lgl u axilama nema uvercanih lgl supraklavikularno
Uradila je kompletnu laboratoriju sa biohemijom, uz jetre, grafiju pluca, rtg glave x2, rtg kompletne kicme x2, rtg karlice sa trohantreima.
Svi rezultati su dobri, b.o. krvna slika sa biohemijom dobra, svi parametri u granicama normale.
Ona ne zeli da pristane na biopsiju druge dojke, koja joj je predlozena, jer je ova ova prva dojka u gorem stanju, pa nema svrhe raditi to.
Onkolog joj je rekao da pije neke analgetike za ruku, kada je boli i kada otekne. To je sve od terapije. Preporucio joj je da se zdravo hrani,, da bude aktivna i da on ne bi nista radikalno sada u ovoj situaciji primenjivao kod moje majke, s obzirom na stanje u kome je.
Ona se ovako dobro oseca, dobro izgleda, ima apetit, jedino sto joj smeta natecenost ruke i bol. Ja sam svesna da prognoze nisu dobre, ali kako joj olaksati tu natecenost i bol u ruci. Da li imate neki savet, sta dalje? Zelela bih da zivi sto kvalitetnije, koliko je u ovoj situaciji moguce.
Hvala puno na odgovoru

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

16.07.2012. 20:55

Već sam vam u odgovoru 09. 08. 2011. dao savjet. Vašo majci bi sigurno koristilo da uzima hormonoterapiju i edan od aromataza inhibitora, recimo letrozol. Ti se liekovi uzimaju vrlo lako jer se uzima jedna tableta na dan i nemaju skoro nikakvih nuspoava, a vrlo su učinkoviti. Dostupni su na račun zdravstvenog osigurana svih država u regiji.