Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mikrokalcifikati


Autor Poruka

sanda

02.05.2006. 14:18

Molim odgovor na nalaz mamografije,

Koža potkožno tkivo i mamile primjereni, dojeke veličinom simtrične, obje pokazuju pretežno involutivne promjene sa zamjenom žljezdanog tkiva masnim. difuzno rahla vezivna stroma, uz ostatni reducirani žljezdani parenhim u GLK obostrano koji je asimetrično bogatiji i gušći u GLK lijeve dojke. Sigurnih znakova susp. formiranih stelatnih lezija se ne izdvaja, no obzirom na asimetriju građe i gušći parenhim u GLK lijeve dojke preporuča se UZV pregled za kompl. analizu. U desnoj dojci samo na MLO projekciji u centralnom dijelu u visini mamile vidljiva nakupina od četiri punktiformna oštro ocrtana mikrokalcifikata, oji se ne diferenciraju na CC projekciji otvorene etiologije. Drugih nakupina mikrokalcifikacija u obje dojek se ne nalazi. vidljivi djelovi aksila Slobodni.
Po učinjemo ultrazvučnom pregledu dojki nalaz je: obilno masno tkivo urednog izgleda, žljezdani parenhim je oskudan, fibrozno promjenjen, susp. žarišnih promjena se ne uočava. Pat. uvećanih limfnih čvorova u aksilama se ne nalazi, kontrola ha godinu dana, postupiti prema nalazu mamografije.
Hvala,

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.05.2006. 23:20

Vaš nalaz mamografije i ultrazvučnog pregleda dojki su bez znakova tumora i prema tome za sada nisu zabrinjavajući. Ponovite mamografiju za godinu dana i tada postupite po nalazu mamografije kao što vam liječnik koji je radio ultrazvučni preged dojki i savjetuje.

marazemun

06.11.2008. 15:45

da li mogu da dobijem tumacenje nalaza:
Koza obostrano normalne debljine, obostrano znaci fibrocisticne displazije, u levoj dojci u guk promena ovalna ne bas jasno ogranicena sa grupisanim mikrokalcifikatima 5-6, u desnoj dojci ne vide se grupisane mikrokalcifikacije samo pojedinacne makrokalcifikati.
BI RADS LD3/4 DD2
potreban pregled ehotomografski pregled hirurga onkologa i coto ili ph verifikacija promene u levoj dojci

unapred hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

09.11.2008. 23:30

U lijevoj dojci imate tvorbu/čvor koja bi mogla biti zloćudni tumor. Zbog toga su potrebne daljnje pretrage da se utvrdi sa sigurnošću o čemu se radi. Mišljenja sam da bi svakako trebalo učiniti biopsiju jer se jedino patohistološkim pregledom tkiva tvorbe može sa sigurnošću reći da li se radi o zloćudnom tumoru ili ne.

Snezana62

15.07.2010. 12:31

Molim da mi objasnite nalaz:
NALAZ INICIJALNE MAMOGRAFIJE:
Dojke su simetrične, prijelaznog tipa, sa prevladavanjem fibroznei masne komponente.
Susp. stelatna promjena u LGK-u lijeve dojke.
Intramamarn limfni čvor u aksilarnom repu desne dojke.

Preporuča se učiniti spot kompresiju područja lijeve dojke na oko 3 sata parasagitalno lateralno.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

02.08.2010. 21:30

Na mamografiji je u vašoj dojci nadjena zvjezdolika(stelatna) promjena, a to je promjena neoštrih rubova prema okolini. Takvog izgleda koji puta mogu biti zloćudne promjene u dojci te je automatski takva promjena sumnjiva i traži dodatnu obradu. U vašem slučaju je to specijalno snimanje uz kompresiju. Time se stanjuje tkivo kroz koje prolaze rendgenske zrake i promjena se jasnije prikazuje.

Romanista

28.09.2010. 21:15

Molio bih Vas mišljenje nalaza:

Podjednake, pretežito involutivno promijenjene dojke sa nešto razrijeđenog parenhima šire retromamilarno. Obostrano se vide sporadični punktiformni kalcifikati koncentriraniji i btino brojniji te u nakupini lijevo u projekciji II. kvadranta. Prateće sjene formirana neoprocesa u superpoziciji se ne vide.
Zaključno:
BIRADS 0.
Gustoća fibrožljezdane strome 25 - 50 %
POTREBNO je učiniti ?spot kompresiju? područja od interesa radi diferencijacije opisanim mikrokalcifikata. daljnji postupak i plan kontrola u ovisnosti nalaza.

Unaprijed se zahvaljujem

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.10.2010. 21:35

Ovaj nalaz mamografije je klasificiran kao BI-RADS 0, a to znači da nije dovoljno kvalitetna snimka za interpretaciu i davanje pouzdanog zaključka. Mamografiju treba ponoviti i učiniti dodatne snimke dojke posebnim odgovarajućim tehnikama kojima će se moći bolje razaznati sumnjivo područje u dojci. Alternativno, može se učiniti i pregled dojki ultrazvukom i po potrebi ciljana citopunkcija navedenog područja.

nada_stoim

23.04.2011. 11:55

Zanima me Vase misljenje o sledecim nalazima
Invulacija na zlezdeni parenhim, obostrano se prate mikrokacifikati, od 2007 godina zabelezana progresija
Odnapred hvala

em1ca

15.04.2013. 19:05

Poštovanje doktore... treba mi Vaše mišljenje u vezi sljedećeg

Nalaz i mišljenje : Stanje po mastektomiji desno i segmentektomiji lijevo(PH:Hperplasio lobularis atypica,FA parvum,M .fibocysticus)
Rađena je nativna mamografija lijeve strane dojke gdje se na dobijenim mamogramima uoči u nivou donjih kvadranata manja zona distorzije arhitektonike
i lako zadebljala koža kao posjedila učinjenog op. zahvata u tom području sa vidljivim inhomogneno denzim parenhimom(ACR tip 3), unutar kojeg se
retroareolarno uoče nježni mikrokalcifikati na arealu od oko 5x5mm i 5x4mm bez vidiljivog formiranog pat.TU zasjenjenja (za praćenje!).

Preporučuje se kontrolna MR mamografija.
Kontrolni EHO i mamografija po nalazu onkola.

DOKTORE,JE L' OVO OPASNO I ZLOĆUDNO?? I KOLIKE SU ŠANSE DA JESTE ZLOĆUDNO...MOLILA BIH VAS DA MI ŠTO PRIJE ODGOVORITE... HITNO MI JE ... MOLIM VAS ... H V A L A V A M !!!

Katarina Antunac, dr. med.

23.04.2013. 16:55

Poštovana,
iz nalaza nativne mamografije nije moguće reći da li je nešto opasno i zloćudno te Vas je liječnik uputio na kontrolni MR koji Vam svakako preporučujem kao i razgovor s Vašim onkologom i njegov klinički pregled.

Lenka52

06.05.2013. 18:05

Molim da mi objasnite nalaz:

Retromamilarno i u glk zastupljen gusti žlijezdani parenhim koji čini 25-50% volumena dojki. Izdvaja se nodularna sjena prepektoralno lijevo koja se na prethodnoj mamografiji nije jasno vidjela, vjerojatno zbog drugačije tehnike snimanja.
Gnijezda patoloških mikrokalcifikata u obje dojke se ne vidi.
Asimetrični žlijezdani areal na granici gornjih kvadranata lijeve dojke stacionarnog nalaza.
Preporuča se učiniti spot kompresiju nodularne sjene prepektoralno lijevo.
BI-RADS 0

Moram napomenuti da sam 61' godište.

Hvala unaprijed

Katarina Antunac, dr. med.

09.05.2013. 16:10

preporučujem Vam da, sukladno preporuci radiologa, odete na spot mamografiju kako bi se razjasnila priroda promjene.

zeljka2b

18.07.2013. 10:45

Poštovani,

Imam 43 godine. Uradila sam mamografiju i dobila sljedeći nalaz:

Dojke su mješanog tipa.
Lijevo kaudalno i lateralno se uoči skupina pleomorfnih mikrokalcifikata na areolu od oko 2,5 cm.
Lijevo kranijalno još nekoliko pojedinačnih punktiformnih mikrokalcifikata.
Desno se ne uoči sigurnih Rtg znakova prisustva tu procesa.
ZAKLJUČAK: Nalaz desno odgovara Bi-RADS u 2, lijevo 4a.


Napominjem da pijem hormonske tablete ACTIVELLE zbog rane menopauze (u 39 godini). Prije godinu i 3 mjeseca sam radila mamografiju i bila je u redu.

Molim Vas pojasnite mi nalaz.

Hvala Vam unaprijed.

ana2907

26.08.2013. 13:10

Moila bih Vas mišljenje nalaza,posebno zbog pozitivne obiteljske anamneze i vidljivih sitnih mikrokalcifikacija :

Opis mamografskih snimaka od 09.07.2013.

Pacijentica 40.g. Opterećena obiteljska anamneza( sestra).
Na učinjenim snimkama uočavaju se intermedijalne dojke s preostalim parenhimom između 25-50%.
Nešto je gušća zona parenhima u GVK desne dojke u odnosu na lijevu najvjerojatnije u smislu fokalne asimetrije, ali zbog vidljivih sitnih mikrokalcifikacija u GVK desne dojke potrebno je obvezno učiniti i UZV pregled da se isključi i druga etiologija.

Nalaz i mišljenje radiologa:
Opterećena obiteljska anamneza.
Inspekcijski i palpacijski nalaz uredan.
Ureda je izgled kože . potkožnog tkiva i Cooperovih ligamenata.
U desnoj dojci, na mjestu gušće zone parenhima uočavaju se manje cistične tvorbe promjera 0,3-0,37 cm uz blaže ektatične mliječne kanaliće,
U aksilama vidljivi reaktivni limfni čvorovi.
Preporuča se UZV za 6 mjeseci ali zbog prisutnosti sitnih mikrokalcifikacija u GVK desne dojke, preporuča se učinit i MR dojke , radi sigurnije analize.

Unaprijed zahvalna na odgovoru !

Katarina Antunac, dr. med.

30.08.2013. 14:05

Nalaz na lijevoj dojci znači da postoji sumnjiva lezija te da je potrebno nastaviti dijagnostičku obradu kako bi se ustanovilo o čemu se radi. Preporučujem Vam da dogovorite UZV pregled dojki.

Katarina Antunac, dr. med.

30.08.2013. 14:30

Radi nađenih mikrokalcifikata svakako se naručite na MR dojke ili UZV s citopunkcijom.

sindiga

13.09.2013. 22:30

molim Vaše mišljenje nalaza mamografije ,trebam početi terapiju hormonima zbog problema u menopauzi
Standarni mamogrami-simetrične dijelom involutivno promjenjene dojke održana glandularna tkiva retromamilarno kao i
GLK obostrano umjereno fc promijenjena.Pokoji beningni kalcifikat obostrano punktiformna kaaktera.Grupiranih mikrokalcifikata ili infiltrata se ne nalazi.
BI RADOS 2.







Katarina Antunac, dr. med.

04.11.2013. 09:55

Poštovana,
prema nalazu mamografije radi se o benignim promjenama. Odluku o hormonskoj terapiji radi smetnji povezanih s menopauzom donesite u dogovoru s Vašim ginekologom. Bit će potrebne redovne kontrole dojki.

Saturn

09.03.2014. 12:05

Molim Vas da mi pojasnite izveštaj lekara:

Ehomamografija:
Dojke su stacionarne displazne fibrocistične i involutivne fibrolipomatozna strukture bez tumorskih promena solidne građe i bez makrocista. U regiji mamografski izdvojenih mikrokalcifikata u korpusu desne dojke nema patoloških promena. Na prelazu gornjih kvadranata leve dojke perzistira manji adenomatozni displazni plak regresivnih dimenzija 7mm.
Na spoju lateralnih kvadranata leve dojke se diferencira segmentno dilatiran laktiferni kanalić, neinflamiran i bez intraluminalnih solidnih proliferacija.
Pektoralna fascija i subcutis su slobodni.
Regionalno obostrano aksilarno, supra i infraklavikularno nema patološke limfadenopatije, u levoj aksili se diferencira solitarna benigna limfna žlezda masno ifiltrisana i dimenzija je 10mm.
Dg: Dysplasio fibrolypomatosa partim fibrocystica mammae bil. - BI-RADS LD3, LL2.

Hvala