Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke, test za HER2


Autor Poruka

zrinka37

04.11.2007. 01:50

Dobra večer,
htjela bih Vas zamoliti da mi pomognete. Bila sam na operaciji lijeve dojke iz koje mi je izvađen tumor, a kirurg je pročistio i dio pazuha. To je odnijeto na analizu i rezultati biopsije su sljedeći:
Carcinoma ductale invasivum mammae sinistrae. G2, a u pazuhu mi je od 14 čvorića jedan pozitivan.

Molim Vas da mi to malo pojasnite. Također mi piše da se treba napraviti test za HER2. Da li to znači ako slučajno ispadnem HER2 pozitivna da ću biti liječena i monoklonskim antitijelima ili?
Općenito me zanima, po Vašem mišljenju, da li je to nešto jako opasno i kolike su mi šanse izlječenja?
Da li bi mi preporučili nekakve antidepresive ili nešto što bi mi pomoglo, jer sam klonula. Također, koristim biljne hormone za menopauzu. Da li to smijem nastaviti ili? A što je sa vitaminima?

Unaprijed zahvalna,
Zrinka

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.11.2007. 21:45

Kod vas se radi o raku dojke koji se već proširio na limfne čvorove pazuha, dakle o stadiju II. Bolesnice s tim stadijem bolesti prežive 5 godina u oko 65% do 755 slučajeva. Svakako će biti potrebno daljnje liječenje da bi se taj postotak povećao. Kakvo i koje liječenje će biti potrebno ovisi o dodatnim nalazima kao što je veličina i stupanj zloćudnosti samog tumora, status HER2 proteina i hormonskih receptora, a također i o vašoj dobi, menstrualnom statusu i stanju općeg zdravlja. Kada budete imali se potrebne nalaze svakako otiđite onkologu na pregled.