Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Terapija nakon operacije raka dojke


Autor Poruka

da-ma

02.04.2009. 11:40

Majci (60 g) je odstranjen karcinom dojke. Nalaz biopsije: Na prerezu, u sredini preparata je neoštro ograničeni, bjelkasti tumor promjera 1,1 cm, udaljen 1 cm od bližeg resekcijskog ruba. U ostalom dijelu je većim dijelom masno tkivo. Histološli tumor je građen od solidnih nakupina atipičnih, umjereno polimorfnih epitelnih stanica između kojih je dezmoplastična stroma. Ne vidi se angioinvazija. Tumor spada u histološki gradus II, nuklearni gradus II. Imunohistokemija: ER negativan, PR negativan, Ki67-proliferacijski indeks je 60%. HER2/neu negativan.
Nalaz biopsije limfnih čvorova i masnog tkiva aksile: primljen je komad masnog tkiva promjera 6 cm u kojem se izolira 7 limfnih čvorova koji su maksoskopski i histološki bez osobitosti.
Molim Vaše preporuke da li je potrebna kemoterapija i/ili zračenje i kakve kontrole bi bilo dobro provoditi u periodu koji slijedi.
Unapirjed zahvaljujem na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.04.2009. 23:00

Radi se o malom, ali visoko proliferativnom tumoru(Ki-67 60%) koji je istovremeni i hormoreceptor- i HER-2 negativan. Zbog toga je značajno povećan rizik pojave metastaza, premda se radi o malom tumoru. Svakako bih preporučio provođenje dodatnog liječenja kemoterapijom koja sadržava antracikline i taksane. Budući nije odstranjena cijela dojka, potrebno je zračenje dojke i okolnih limfnih čvorova da bi se spriječio lokalni recidiv.

da-ma

09.04.2009. 09:00

Doktore,
mamin onkolog odredio je 6 AC kemoterapija svaka tri tjedna (uz objašnjenje da je to zbog hormonske neovisnosti tumora a indeksu Ki67 od 60% uopće nije pridodavao nikakve važnosti). Da li to znači da nije uključena kemoterapija taksanom kako ste vi preporučili i da li bi trebali inzistirati na tome?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

20.04.2009. 22:45

Preporučena kemoterapija ne sadržava taksane nego samo antracikline. Činjenica je da bi od liječenja taksanima bilo nešto malo više koristi, ali bi i nuspojave bile značajno veće. Osim toga taksani nisu na listi besplatnih lijekova HZZO-a za adjuvantno liječenje bolesnica s nezahvaćenim limfnim čvorovima kao što je to slučaj vaše majke.