Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


tumor


Autor Poruka

NARCISA

03.02.2009. 18:05

Imam 37 godina. 13.1.2009. operirala sam (lumpectomy) verificirani karcinom dojke. PHD je carcinoma ductale invasium mammae T2NOM1 Gr 2. Tumor je bio veličine 2,5 cm i pregledano je četiri limfna čvora od kojih niti jedan nije prožet tumorskim stanicama. Nakon operativnog zahvata svi lab. nalazi i ostali (MR,UZV i Rtg) su uredni.
Ca15-3 je 8,6. Još nisam dobila nikakvu terapiju jer nije gotov nalaz hormonalnih receptora pa moj onkolog nije siguran dali će primjeniti samo zračenje ili i kemoterapiju. Zanima me da li je zračenje dovoljno zbog toga što sam u kritičnim godinama, nikada nisam rodila niti dojila pa me strah nastanka novih tumora. Nitko mi do sada nije predlagao operaciju jajnika. Možda da odem na PET - CT. Molim Vas Vaše mišljenje jer sam u srahu i nedoumici.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

09.02.2009. 00:55

Tumor je odstranjen iz organizma kao i limfni čvorovi koji na sreću nisu bili zahvaćeni metastazama. To je ovog trena bilo najavažnije učiniti. sada imate dovoljno vremena da se odredi daljnje liječenje. Da bi se odredilo za vas najkorisnije daljnje liječenje, potrebno je znati podatak o hormonskim receptorima i o HER-2 statutu tumora. Za sada vam mogu samo reći da bi kod vas svakako trebalo provesti liječenje kemoterapijo obzirom da je tumor bio veći od 2 cm i da ste još u premenopauzi. Kada budu poznati ostali potrebni podaci ponovno se javite.

NARCISA

13.04.2009. 20:35

poštovani dokore Tomek, javljam Vam se nakon tri kemoterapije po protokolu CMF (MTX a 50 mg, Endoxan a 800 mg i 5 FU 750 mg.). Nalazi hormonalnih receptora Er i Pr su negativni a Her 2 isto tako - negativan.
Nadam se da je moj onkolog izabrao pravo liječenje za mene. Što Vi mislite? Kemoterapije dosta teško podnosim, do sada sam dobivala premedikaciju Reglan ali ništa mi nije pomogao. Mučnine počinju nekolikom sati nakon kemoterapije i traju nekoliko dana. Sada sam kupila Zofran pa se nadam da će mi pomoći. Hvala i pozdrav.

lipalimetree

17.04.2009. 00:00

Iscjedak iz lijeve dojkeomgbilan, iz centralnog kanalića, proziran. U razmazima oskudne celularnosti nađe se po koji fagocit i ružićasti precipitat.
Unaprijed Hvala!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.04.2009. 22:30

Odgovor za Narcisu:
Obzirom na veličinu tumora > 2cm, činjenicu da hormononeovisan tumor(hormonski receptori su negativni) koji su po definiciji nešto zloćudniji i vašu mladost(37 godina), mislim da za vas bila bolja intenzivnija kemoterapija koja sadrži antracikline, a i taksani bi izglede za izliječenje dodatno povećali. Preporučam vam da inzistirate na kemoterapiji s antraciklinima.

Odgovor za lipalimetree:
U citološkom razmazu iscjedka iz vaše dojke nema ničeg zabrinjavajućem, to je nalaz potpuno normalnog iscjedka i dojke. Inače iscjedak iz dojke nije rijedka pojava i to je potpuno normalna pojava. Dojka je žlijezda kojoj je funkcija da izlučuje tekućinu pa se to koji puta događa i izvan laktacije.