Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Za koju metodu zaustavljanja rada jajnika se odluciti kod raka dojke?


Autor Poruka

bascelik

31.01.2012. 18:45

Postovani,
imam 41 godinu i pre cetiri meseca sam operisala rak dojke. U pitanju je bila postedna operacija i izvadjeno 8 limfnih cvorova. Konacna HP dijagnoza je bila karcinom lobularni invazivni 12 mm, jedan zahvacen limfni cvor, ER skor 7, PR skor 8 i HER2-1+. Konzilijum je odredio terapiju po FAC protokolu, zracenje , potom ablaciju jajnika i Nolvadex 5 godina.
Napominjem da su i mama i sestra imale gotovo isti karcinom sa jednim zahvacenim limfnim cvorom, takodje u ranim cetrdesetim.
Mami uradjena mastektomija i zracenje i proslo je 26 godina od operacije bez povratka bolesti. Sestra, 45 godina, takodje trenutno ide na hemoterapiju-kod nje je duktalni invazivni, ER skor 0, PR skor 7, HER2-3+ . Njoj je odredjena terapija po AC protokolu, Taksol i Herceptin, zracenje i Nolvadex.
Sve tri u trenutku pojave bolesti smo imale redovnu menstruaciju. Mama je izgubila tek u 52. godini.
Sestri je pre 2 meseca uradjen test na BIRAC 1 i 2 gene, ali rezultati ce biti za godinu dana. Ona nema dece, a ja imam 2 sina.
Ja sam zavrsila sa petom terapijom i za sada imam redovne cikluse, nesto obilnije od kad sam na terapiji i sa primecenim manjim krvarenjem van ciklusa. Sa 20 godina sam operisala rak grlica, uradjena konizacija. Imala sam 2 carska reza.
Moja dilema se odnosi na preporucenu ablaciju jajnika i kako je uraditi, ozracivanjem jajnika, operacijom- da li ukloniti odmah i matericu zbog rizika od raka materice koji donosi Nolvadex, ili medikamentozno hormonima. Da li je to neophodno, kad to uraditi i koje su prednosti i mane svake od metoda? Sta uraditi ako se pokaze da sestra i ja imamo mutacije na genima odgovornim za rak dojke?
Da li je onda resenje obostrana mastektomija sa rekonstrucijom i da li je i onda potrebna ablacija jajnika?
Hvala unapred na Vasem odgovoru!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

12.07.2012. 23:30

Najsigurnija i načinkovitija metoda je operacijsko odstranjenje jaanika. Danas se to može učiniti laparoskopskim zahvatom s minimalnim operacijskim rizikom. Preporuča se odstraniti imaternicu što se također može učiniti laparoskopski. Janike je oš važnije odstraniti ako nalaz mutacije BRCA 1 i 2 gena bude pozitivan jer je kod nioca tih mutacije vrlo čest rak jajnika a on se dosta teško otkriva u ranoj fazi za razliku od raka dojke koji se redovitim kontrolama lako otkriva u rano fazi. Nakon odstranjenje jajnika liječenje raka dojke treba nastaviti aromataza inhibitorima(letrozol na primjer). Ako nalaz mutacija BRCA 1 i 2 gena bude pozitivan ne treba poduzimati ništa posebo budući se već liječeite od raka dojke, a to je ujedno i prevencija nastanka raka u preostalom tkivu dojki. Treba samo provoditi redovite periodične kontrole koima se eventualni novi tumor može otkriti u vrlo rano, a time i u izlječivoj fazi.