Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


UZV nalaz


Autor Poruka

k8

19.03.2008. 16:10

Prije 10 mjeseci bila sam na ultrazvuku dojki sa sljedećim nalazom:
U obje dojke nema evidentnih znakova ekspanzivnih promjena,u lijevoj dojci na 3 h ovalna hipoehogenost,glatke stjenke s unatražnim pojačanjem odjeka.U oba pazuha po par tipičnih reaktivnih lč.U lijevoj dojci dosta tipičan izgled FA.
Sada sam već u 9. mj.trudnoće na kontrole više nisam išla ali sam jako zabrinuta jer sam prije cca.mjesec dana primjetila tzv.narančinu kožu na lijevoj dojci.Koža kao da je malo tvrđa na dijelu areole i malo ispod nje.Ne znam da li to može biti promjena uzrokovana samom trudnoćom ili je nešto puno gore?Da li je narančina koža isključivo simptom raka dojke i da li se FA mogao zamjeniti sa rakom?Napominjem da je FA bio oko 7mm.Imam 33 godine i ovo mi je druga trudnoća(nakon prve dojila sam skoro 3 godine tj.do prije nepunih godinu dana).Unaprijed hvala na odgovoru!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

24.03.2008. 17:55

Ne mogu na temelju, samo opisa stanja od strane bolesnika, postavljati dijagnozu, niti mi je to dozvoljeno. Mogu vama samo reći da FA nikada ne prelazi u karcinom(ali moguće je da karcinom bude pogrešno prepoznat kao FA). Također, naranđina koža nije simptom samo raka, ali je kod njega vrlo česta. Ona je zapravo posljedica nakupljanja tekućine u koži dojke(edem), što se može dogoditi i u kasnijim fazama trudnoće. Preporučam vam ipak da svakakao odete liječniku na pregled koji će sa sigurnošću utvrditi o čemu se radi.

k8

31.03.2008. 09:10

Hvala Vam na odgovoru!Samo bih Vas još željela pitati da li je kasno da na pregled pođem za cca. mjesec dana pošto svaki dan iščekujem porod?Ako je ta promjena uzrokovana trudnoćom da li će po porodu i nestati?Jako bih željela ponovno dojiti pa ne znam da li ću to i moći.
S obzirom na obilježja prepoznatog FA
kolike su šanse da je krivo prepoznat i da li se to često događa?
Još jednom hvala na odgovoru!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

13.04.2008. 15:40

Svakako otiđite liječniku na pregle. nakon pregleda i eventualnih dodatnih pretraga, on će vam dati odgovore na vaša piptanja. FA nije preprek za dojenje.