Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zadebljanje parenhima


Autor Poruka

Jasna2

07.05.2008. 11:20

Poštovani,
bila sam nedavno na pregledu na Institutu za tumore jer mi je lijeva dojka naglo počela bujati. Gotovo je dvostruko veća od desne. Kirurg je registrirao zadebljanje parenhima oko 2 cm, te me uputio na ultrazvuk. Međutim, medicinska sestra je taj nalaz prokomentirala kao da isključuje mogućnost neke ozbiljnije bolesti i naručila me na ultrazvuk tek za 5. lipnja. Dojka i dalje raste, svakim je danom sve veća. Time raste i moj strah od raka. Šokirana sam time što je med. sestra dala sebi za pravo da odlučuje da na pregled mogu čekati više od mjesec dana. Molim Vas za pojašnjenje što znači to zadebljanje i kome bi se mogla obratiti za brži pregled. Inače, imam 46 godina. Unaprijed hvala na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.05.2008. 22:15

Na žalost ne mogu se niti smijem upuštati u tumačenje stanja samo na temelju obisa od strane bolesnika.
Ako je nakon pregleda došlo do promjene stanja tada otiđite ponovno na pregled kirurgu. Sestra nije tumačila niti procijenjivala nalaz, nego vam je jednostavno dala prvi slobodni termin za pregled.

Jasna2

08.05.2008. 00:35

Puno Vam hvala na odgovoru. Razumijem da ne možete komentirati samo stav pacijenta, ali eto baš sam u brizi a uputnicu za novi pregled ne mogu dobiti jer nisam obavila UZV. Ja sam tu sestru pitala "a što ako je nešto maligno", a ona mi je odgovorila "ma kaj bi bilo maligno". To sam je pitala jer na vratima piše da pacijenti sa sumnom na maligna oboljena, imaju prednost kod pregleda. Dakle, ona je procjenila da mi nije ništa i da mogu čekati sad. Inače, sugerirano mi je da pregled mogu obaviti u privatnoj ambulanti liječnika koji radi u Institutu, ali to u privatnom aranžmanu stoji i do 500 kuna. Inače, plaćam dopunsko i dodatno osiguranje, pa me je taj stav med. sestre da mogu čekati ili platiti, baš, blago rečeno, oneraspoložio. Oprostite što Vama kukam zbog toga, nije mi to bila namjera, htjela sam samo doznati moram li se brinuti zbog tog zadebljanja. S poštovanjem i lijepi pozdrav.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

18.05.2008. 22:20

Sumnju da je određena tvorba zloćudna postavlja kirurg koji vas je prvi pregledao i uputio na pregled ultrazvukom. Prema tome, najbolje je da se za dodatna objašnjenja obratite kirurgu koji vas je prvi pregledao. Čini mi se da 5. lipanj i nije neki baš tako predaleki datum.