Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Žlijezda u pazušnoj jami


Autor Poruka

profesorica

24.05.2008. 00:30

Redovno od svoje 25 god. kontrolišem dojke (kod ljekara). Sada imam 34 god. Na poslednjem UZ pregledu (prije godinu dana) dijagnoza je sledeća Dysplasio fibrosa mamae bill ( obje dojke hipoplastične sa znacima fibrosne displasije uz još očuvane glanduralne plakove posebno locirane u centralnim i gornje lat kvadrantima. Solidne TU, promjene ne detektujem. U axilama nema lgl.) Ljekar je rekao da je ovaj nalaz solidan a ja sam se tada žalila na jako bolne dojke neposredno pred menstrual.ciklus i veoma izražene i bolne žlijezde na dojkama takođe u tom periodu. Ono što me sada posebno zabrinjava je pojava znatno uvećane žlijezde (veličine oraha)ispod pazuha, opet pred menstrual.ciklusom i jako jako je bila bolna. Bol je trajao 2 dana pa prestao a nakon menstruacije žlijezda se nešto smanjila ali ne i potpuno nestala. Molim vas da mi objasnite da li je moj gore navedeni nalaz baš "bezbrižan" i šta znači navedena dijagnoza, kao i da li je sadašnja situacija sa ovom žlijezdom alarmantna i šta predlažete. Ponovo UZ ili mamografiju.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

25.05.2008. 22:05

Ako su nalazi i dijagnoza koje ste naveli točni, tada možete biti mirni. Bolovi u dojkama i otečene "žlijezde" pred menstruaciju su česta pojava i nisu znak bolesti ili tumora. Naravno pod pretpostavkom da se nakon menstruacije sve povuće i bolovi nestanu. Ukoliko i nakon menstruacije ostane pipljiv čvor, tada se javite liječniku na ponovni pregled, a on će odrediti koje su daljnje pretrage potrebne. Mamaografija se obično ne radi prij 45-te godine, osim ako ne postoji povećan rizik nastanka raka dojke ili postoji vrlo sumnjiv klinički nalaz.