Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14399

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Acne vulgaris od 2009.


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

neobase

29.03.2017. 15:40

Poštovani dr. Krešimir Kostović,

Akne su mi počele davne 2009. godine kada sam imao 14 godina. U početku sam koristio klindamicin losion i još nekoliko krema (ne sjećam se imena), no stanje se s vremenom samo pogoršavalo.

2012. sam prvi puta otišao kod dermatologa u Osijek. Za acne vulgaris dobio sam terapiju sumameda kroz 12 tjedna. Nakon 12 tjedana stanje je bilo izrazito bolje, no sreća nije dugo trajala. Svega nekoliko tjedana nakon završetka terapija, sve se počelo vraćati na staro, da bi nakon 2-3 mjeseca sve izgledalo kao i prije terapije.

Pola godine kasnije, otišao sam opet kod istog dermatologa i ponovili smo terapiju, no ovaj puta rezultat je bio mnogo lošiji. Pretpostavljam da je bakterija postala otporna na terapiju.

Od 2012. pa sve do ljeta 2015. pokušavao sam s razno raznim prirodnim metodama i nekoliko krema, no ništa nije davalo nikakav značajan pomak, sve dok nisam otkrio za benzoyl peroxide kremu na Ebayu. Prvo sam koristio 2.5% pa onda 5%. U samo par tjedana stanje se popravilo za 70%.

2 mjeseca kasnije, rezultati s benzoyl peroxide-om su bili malo slabiji, a ja sam prvi puta otišao kod privatnog dermatologa čuti za mišljenje. Rečeno mi je da se radi o srednje do teškim aknama koje su počele ostavljat ožiljke i da je jedina opcija s kojom ću stvarno biti - roaccutane. Terapiju roaccutanom sam tada odbio iz razloga što nemam slezenu (splenektomiran 2005.) i imam povijest psihičkih bolesti u obitelji, a internet je bio prepun članak o depresiji izazvanoj roaccutanom.

Benzoyl peroxide nastavio sam koristit naredne 2 godine, no kao što možete pretpostaviti, bakterija se opet navikla na terapiju i kasnije rezultati više nisu bili tako dobri kao na početku. U svakom slučaju koža mi je puno bolja dok koristim benzoyl peroxide, nego da ga uopće ne koristim.

Prije 2 mjeseca, otišao sam kod jednog poznatog dermatologa koji tvrdi da se stanje može u potpunosti riješiti laserima. Lokalni nalaz kaže "po licu cikatriksi na obrazima te komedoni uz eritematozne papule".

Prvo mi je napravljen hydrafacial. 7 dana kasnije lice mi je bilo bolje za 70-80%. Kupio sam i još nekakve 2 kreme koje navodno drže kožu čistom i pomažu kod ublaživanja ožiljaka...

Kada sam došao na kontrolu, rečeno mi je da je sljedeći korak laserska terapija koja mi je trenutno dosta skupa, no svakako ju imam za nekoliko mjeseci. Laser bi navodno trebao smanjiti upale i spaliti žlijezde jednako dobro kao i roaccutane.

Volio bih čuti vaše mišljenje za sljedeće 2 stvari i ako postoji ikakva mogućnost da dođem kod vas na pregled s obzirom da nisam iz Zagreba.

1) Postoji li terapija s kojom se stanje može držati pod kontrolom (tetracycline, minocycline)? Mislim da bi se kombinacijom nekih krema, redovitog čišćenja (hydrafacial), antibiotika i pravilne prehrane stanje moglo držati makar pod kontrolom, no mislim da nitko do sada nije imao volje pokušati s nekakvim dugoročnim terapijama.

2) Može li laser (ili nekakva fotodinamička terapija) stvarno riješiti problem u korijenu jednako dobro kao i roaccutane?

Unaprijed hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.03.2017. 13:55

1. Kombinacija tetraciklina (npr. doksiciklin) i lokalne terapije je najčešća, a često i najbolja terapija za srednje teške akne. 2. Mislim da laserska terapija, a pogotovo fotodinamička terapija ne može biti jednako dobra kao i Roaccutane. Sigurno je jedino da ćete potrošiti puno novaca.

neobase

30.03.2017. 14:55

Hvala na odgovoru!

Kojem dermatologu bi se trebao obratit da provede navedene terapiju pošto ti lijekovi idu na recept koliko znam?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.03.2017. 20:35

Svaki dermatoloog će provesti onu terapiju za koju on misli da je najbolja. Niti Vi, niti ja mu to ne možemo sugerirati.

neobase

20.04.2017. 17:15

Hvala na prijašnjem odgovoru!

U Zagrebu sam narednih mjesec dana pa bi me zanimalo u kojoj se ordinaciji nalazite te mogu li se naručiti za pregled.

Unaprijed hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.04.2017. 00:25

Ambulanta za fotodermatologiju, Klinika za dermatovenerologiju, Šalata 4. Možete se naručiti, iako se čeka nešto dulje od mjesec dana.