Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


lišaj ili što već?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivab

22.03.2011. 10:16

Poštovani,

imam curicu staru godinu i mjesec dana, prije nekoliko mjeseci na potkoljenicam obje nožice ohrapavila joj je koža. Odnosno,kada sam prvi put ugledala tu promjenu na koži izgledalo je kao nekakav lišaj,suhi okrugli dio,koji je nije svrbio,nije bi crven i nije se širio, znao bi nestati pa se opet pojaviti ali nisam primjetila da je bio povezan sa ishranom a niti sa ljekovima jer antibiotike nismo uzimali. Međutim, sada se "osip" (ili što je to već) povećao, i izgleda kao bijeli suhi krug sa crvenim rubom, ali ne svrbi, nema mjehurića, izgleda kao suha ispucala koža. Nema nigdje drugdje po tijelu takvo nešto osim na nogama, inaće ima i na licu mao suhu kožu,naročito kad je burno vrijeme i suhi zrak u stanu. Za sada sam je mazala samo bademovim uljem i isto tako i kupala, ne koristimo sapune pri pranju osim šampona za kosu koji ne sadrži parabene ni sintetičke mirise,konzervanse i sl. Možete li mi reći o čemu se radi, u obitelji nema dermatitisa niti kožnih alergija,moja sestra ima celijakiju ali koddjeteta nisam primjetila alergiju na gluten prilikom uvođenja namirnica sa glutenom, a sad već sve jede.

Hvalana pomoći i odgovoru.

Lijep pozdrav, majka male Eme

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.03.2011. 18:00

Kod Vašeg djeteta bi se moglo raditi o atopijskom dermatisu. Naravno, za konačnu dijagnozi bi bio potreban dermatološki pregled.

ivab

11.04.2011. 12:50

hvala, na odgovoru. mazalasam bademovim uljem na vlažnu kožu i prošlo je, sad se samo još malo osjeća suha koža, ali nema ni crvenila ni upale happy)

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.04.2011. 21:20

Očito se radilo o blažem obliku atopijskog dermatisa.

iris1004

23.04.2017. 11:50

Postovani,
curici od jedne godine i 8 mjeseci pojavilo se crvenilo na kozi, za koje je pedijatrica rekla da je lisaj. U pocetku je bila tockica koju smo uspjesno izlijecili Mustelinom Stelatopiom. Nakon nekoliko tjedana, djevojcica je dobila virusnu anginu, a lisajevi su se pojavili u puno vecem broju, na istom podrucju gdje je bila prijasnja tockica. Ne znam ima li imunitet veze s ovim stanjem, iz tog razloga spominjem anginu kao i cinjenicu da smo u to vrijeme prestali uzimati Imunosal nakon 5 mjeseci.
Podrucje sam nekoliko puta namazala spomenutom Mustelom, medjutim dijete jako place, vjerojatno joj ta kremica sada stvara neku nelagodu.
Pedijatrica nam je potom dala kortikosteroide (elocolm losion i excp. lipolos) medjutim, djevojcica i dalje place kada je namazem sa time, pretpostavljam da je pece.
Podrucje osim sto je nepravilno okruglasto, crveno i suho, pojavili su se i sitni crveni pristici, koji vidim da pomalo nestaju. Ne pokazuje znakove da ju podrucje cese niti da joj stvara nelagodu, osim kad ju namazem.
Molim savjet, koristiti i dalje navedene kortikosteroide ili pokusati s nekom drugom kremom?
Lp,

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

23.04.2017. 17:35

"Lišaj" ne postoji u medicinskoj terminologiji te Vam ne mogu reći što je pedijatrica pod tim mislila. Po opisu, možda je riječ o atopijskom dermatitisu (ekcemu). U svakom slučaju možete pokušati Stelatopiom. Bilo koja krema će dijete smetati, ali to je prolazno i ne treba biti razlog da se krema ne maže. Kortikosteroidna krema se može mazati tek kada je poznata točna dijagnoza.