Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14398

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


akne


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ema

14.10.2003. 00:52

Postovani, vec se dugo godina "borim" sa aknama po licu. Zadnje dvije godine nemam vise velikih upalnih akni, ali mi je lice prepuno malih sitnih pristica koji se vide samo pod odredjenim kutem svjetlosti. Koza mi je na dodir jako gruba. Redovito posjecujem dermatologa. Koristim terapiju Dercome Simplex (umivanje ujutro i navecer), Eudina (navecer), Apaisac krema (ujutro) i Dercome clear suspenzija (2 puta u tjednu. Dermatolog mi je pri zadnjem ciscenju lica ustanovio mnostvo sitnih bradavica po licu ( za koje kaze da su virusne). Bradavice su male, jedva vidljive i u ravnini koze. Preporuceno mi je ledjenje tekucim dusikom, pa me zanima hoce li mi ostati kakve podljedice na kozi s obzirom na to da su bradavice jako sitne i da su na licu. Hvala

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

15.10.2003. 22:00

Prema Vašem opisu radi se o ravnim mladenačkim bradavicama (verrucae planae juveniles). Uzrokovane su HPV (human papiloma virus) virusom. Bradavice su blago izdignute od površine kože, plosnate ili poligonalne, boje kože, svijetlo smeđe ili sivkaste. Najčešće nastaju na licu (brada, čelo, obrazi) te na šakama. Ravne bradavice se liječe krioterapijom, sredstvima za ljuštenje (karatolitici), elektrokauterizacijom ili ekskohleacijom. Kroterapija nije štetna. Nakon primjene krioterapije nastati će crvenkasto područje oko bradavice, nakon čega se stvara ranica te posljedično krastica. Nakon 10-14 dana krastica otpada, te posljedično s njom nestaje i bradavica. Potrebno je isti postupak ponoviti jer postoji mogučnost da se nakon jedne aplikacije nisu uspjele uništiti sve bradavice.