Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Kat

28.05.2001. 12:00

Imam 42 godine, a već dvadesetak godina tijekom ljetnih mjeseci ( izlaganja suncu) koža na podlakticama, leđima i vratu (dekolteu) osipa mi se sitnim crvenim mjehurićima koji jako svrbe i nestanu preko noći, da bi se nakon novog izlaganja suncu opet pojavili. U stvari, čini mi se da su oni uvijek prisutni ali samo kod direktnog djelovanja sunca pocrvene. Primjećujem da je svake godine stanje sve gore.Liječnik mi je rekao da je to "alergija na sunce", eritem protiv kojega se mogu zaštititi jedino dugim rukavima i neizlaganjem suncu. Međutim, tu je posao, plac, i ostale svakodnevne stvari, a i more 10 minuta od kuće. Dobro, kupam se uglavnom uvečer, ali dugi rukavi i zakopčana kragna cijeloga ljeta??!! Probala sam neke zaštitne kreme sa faktorom 35 i 40, ali od toga nikakve koristi. Da li postoji neko drugo rješenje ili da počnem izlaziti samo noću happy?
Hvala

Mr.sc.dr. Branka Marinović

30.05.2001. 22:53

Prema Vašem opisu najvjerojatnije se radi o polimorfnoj reakciji na svjetlo, koja se pojavljuje pod djelovanjem sunčevih zraka. Zaštita kremama s visokim zaštitnim faktorom obično nije djelotvorna. U nekih bolesnika dolazi u obzir 2-6 tjedana prije izlaganja suncu provesti fototerapiju UVA zrakama. Svakako se savjetujte s Vašim dermatologom.

Ashimi

20.11.2015. 11:50

Poštovani,unazad 3 mjeseca mi se pojavilo crvenilo i scrbež ispod pazuha i grudi,tj gdje se najviše znojim.počelo je kad su bile jake vrućine a i stoga sam još dojilja.Posjetila sam doktora opće prakse koji mi je dao kortikosteroidnu mast,neka je koristim 3 dana..što se onda povuklo.ali s svakim ponovnim znojenjem,a ne znojim se jako,se opet pojavljuje.uporno perem i sušim područje i nosim majice s rukavima..što još mogu učiniti,a da ne koristim kortikosteroidnu mast..po kojoj se povuče kroz dan dva..

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

20.11.2015. 16:35

Puno više ne možete učiniti. Najvažnije je održavati područje suhim i mazati neutralne kreme, a u slučaju pogoršanja kratkotrajno (2-3 dana) upotrebljavati kortikosteroidne kreme.