Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Alopecija kod žena i cirkulacija vlasišta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ana979

20.01.2015. 10:05

Poštovani doktore Kostović,

36 mi je godina i od puberteta imam problema s izrazito masnim vlasištem i pojačanim ispadanjem kose. Kosa je tanka, rjeđa je na tjemenu glave, vrlo rijetka na sljepoočnicama i uz čelo (gdje rastu kratke i tanke bezbojne vlasi). Estetika mi sada nije problem jer prorijeđenost kose nije toliko upadljiva uz adekvatnu frizuru. Posljednjih mjeseci ne primjećujem naročito ispadanje kose. Međutim, pročitala sam da je u slučaju da imam androgenu alopeciju dobro što ranije početi s terapijom jer bih tako navodno mogla spriječiti kasniji veći problem. U mojoj obitelji s majčine strane ima dosta slučajeva da žene imaju upadljivo prorijeđenu kosu na tjemenu u kasnijoj životnoj dobi. Da li mi savjetujete da ipak preventivno odem na pregled, iako u ovom trenutku ne osjećam poseban problem zbog prorijeđene kose? Također, ima li cirkulacija vlasišta ikakve veze s ispadanjem kose?

Hvala i srdačan pozdrav!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

20.01.2015. 11:20

Kod vas je riječ o androgenetskom tipu alopecije kod žena. Točno je da se ranijom terapijom može usporiti napredovanje ovog tipa opadanja kose. Cirkulacija ima ulogu u ovom tipu alopecije. Preporučio bih da počnete s terapijom 2% minoksidil otopinom. Možete dodatno koristiti i Priorin Extra kapsule.