Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Crveni obrazi kod djevojcice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sandra1102

16.06.2017. 23:15

Poštovani,
Molim za vaše mišljenje. Djevojčici od sada 9,5 godina prošle godine na moru nakon prekomjernog izlaganja suncu 3. dan su se zacrvenili obrazi i izgledalo je kao opekotina. Nako 4 dana nekupanja i neizlaska na sunce sve se povuklo. Bila je na moru još mjesec dana i nista se slično nije pojavilo. Nakon toga smo lice mazali s Daylong 50+. Pri dolasku na more pila je drugi antibiotik po redu radi urinoinfekcije. Kada se lice smirilo ostalo je je svjetlije područje. Preko zime taj dio obraza se znao jače zacrveniti kao i kada se uznoji. Sada su joj obrazi opet crveni. IGE negativan kao i RAST. Posjetili smo 4 različita dermatologa. Odmah na moru nakon sto se lice smirilo, dijagnoza pytriasis alba, drugi dvoje athopic i dermatitis. Dva dermatologa su sugerirala lupus sto me najviše uplašilo. I zbog čega sam sad jako zabrinuta. Ne znam sto bih mislila. Kao mala je bila sklona laringitisima. Preko zime izrazito sad manje ispucala usta i crveno oko usta. Znala je imati na obrazima kao nekakve lišajeve. Dobila bi alfoderm. Sto nam je činiti. Hvala vam na odgovoru.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.06.2017. 21:50

Potpuno je jasno da nakon četiri dermatologa, ja kao peti, bez pregleda ne mogu reći nešto određenije. Ipak, vjerojatnije je dijete ima atopijski dermatitis (bolest koju ima 15-20% djece te dobi), nego lupus koji je vrlo rijedak u toj dobi, A i ispucalost i suhoća usnica govori tome u prilog.

sandra1102

18.06.2017. 11:15

Poštovani
Hvala na odgovoru.
Ostala koza na tijelu je ok. Nema znakova atopijskog dermatitisa.
Samo obrazi koji reagiraju na sunce, znoj, hladnoću. Zašto su samo obrazi tako reagirali. Bili su crveni i otečeni. Nigdje drugdje nije bilo reakcije.
A i ukupni IGE nije povišen.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

18.06.2017. 19:05

Osobno ne bih dijete vodio petom dermatologu, jer ne se radi o ozbiljnijem problemu po vašem opisu. Možda se radi samo o osjetljivijim krvnim žilama na licu i sklonosti crvenilu. "Nabacivanje" lupusom i sličnim dijagnozama teške sustavne bolesti je neozbiljno, jer bi vam dijete bilo teško bolesno. Normalni IgE ne isključuje atopijski dermatitis, ali niti time se ne trebate opterećivati.