Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 3999 | Broj poruka: 14393

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


crvenilo i svrbež na penisu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marina

18.09.2002. 15:23

Prije desetak dana sam stupila u spolne odnose s dečkom. Njemu je to bilo prvo seksualno iskustvo. Ja sam prethodno obavila ginekološki pregled i sve je bilo u redu. No nekoliko dana nakon pregleda (a prije prvog odnosa), osjetila sam lagano zatezanje, peckanje i svrbež na sluznici vanjskog spolovila. To mi se povremeno javi i prestano samo od sebe, a kako inače imam jako osjetljivu kožu, pripisujem to iritaciji sapunom i vodom. Nisam na to obraćala pažnju i imali smo odnos. Kako simptomi nisu prestali, ponovo sam otišla ginekologu koji je ustanovio malo pojačani iscjedak i prepisao mi geonistin vaginalete, po jednu svaka dva dana, s time da one dane kad stavljam vaginaletu nemam spolnih odnosa, a za dečka je rekao da nije ništa potrebno. Dan kasnije njemu su se pojavile sitne crvene točkice na glaviću, uz svrbež.
Kaže da je tako nešto već jednom imao, ali manje, te mu je rođak dao neku kremu od koje je to prošlo u jednom danu. To je bilo prije mjesec dana, a kako se zove krema ne znam, jer nije hrvatske proizvodnje.

Kojem liječniku bi se on trebao obratiti, ili je možda dovoljno da se maže nekom kremom i kojom?

Kao je moguće da je kod mene došlo do upale iako sam samo nekoliko dana prije obavila pregled, a nismo imali odnose, a on također nije imao prethodnog iskustva?

dr. Suzana Ljubojević

21.09.2002. 09:12

Kod Vas i Vašeg partnera bi se moglo raditi o gljivičnoj infekciji vanjskog spolovila (kandida) ili o običnim iritativnom dermatitsu koji može nastati zbog mehaničke iritacije tijekom spolnog odnosa a i korištenjem "agresivnih" sapuna i gelova za tuširanje. Vama savijetujem upotrebljavanje neutralnih vitaminskih krema (Bepanthen, Eucerin), te korištenje specijalnih pripravaka za pranje za intimnih djelova tijela. Vašem partneru savijetujem da dođe na pregled u Venerološku/STD ambulantu Klinike za kožne i spolne bolesti, Šalata 4, Zagreb,(ponedjeljak, utorak 12-15 h), s uputnicom za pregled i mikološku obradu kako bi se mogla isključiti gljivična infekcija glansa.

ilija22

15.04.2009. 15:45

Poštovani,
prije godinu dana bolovao sam od hpv-a. I prije i nakon provedene terapije na spolovilu mi se pojavilo crvenilo. Obavio sam skoro sve testove za spolne bolesti(hiv, hepatitis, sifilis, clamidija) i sve je uredu Doktorica mi je prepisala nekoliko krema ( belogent mast, bepanten, rojazol, acidi borici 3%) ali i nakon svih tih terapija crvenilo i dalje stoji. Neke od ovih krema su mi malo i pomogle, ali nikako da se u potpunosti riješim crvenila.
Molim Vas za savijet!!!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.04.2009. 13:40

Crvenilo i svrbež na penisu ne uklapa se u kliničku sliku HPV-a. Moglo bi se raditi o nekom iritatvnom dermatitisu, ali to je samo pretpostavka.

Kukuruz

06.03.2011. 11:10

Poslije odnosa sa curom mi se pojavi crvenilo gledano odozgor na tijelu penisa ... mazao sam canesten kremom i crvenilo se povuklo, ali kad sam opet stupio u odnos sa curom crvenilo se pojavilo sad .. inace mi se to nije desavalo prije kad sam imao odnos sa tom curom .. (jedna jedina)

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.03.2011. 15:15

Moguće je da se radi infekciji Candidom (s obzirom da su promjene prošle na Canesten kremu). U tom slučaju mora se liječiti i Vaša partnerica. Druga mogućnost je da se radi o kontaktom iritativnom ili kontaktnom alergijskom dermatitisu. Terapija je različita, te se obratite dermatologu s ciljem postavljanja točne dijagnoze.

wma0202

12.03.2011. 22:37

Poštovani, imam problem koji je počeo prije nekih 7-8 godina, naime, na glansu spolovila pojavile su se crvene točkice koje su nekada znale i nestajati same od sebe, no zadnjih par godina dogadja se da nastaje jedna ili ponekad dvije manje takodjer crvene tockice. Ne svrabeza, stezanja niti icega sto bi me iritiralo, dakle samo crvenilo. Naravno bio sam na dermatologiji vise puta od cega su mi 2 zadnja puta dijagnosticirali dermatitis ab externis i za terapiju prepisali Lotriderm (rjeđe ga koristim) i Triderm (puno cesce 7 dana - dva puta dnevno). Moje pitanje glasi : obje kreme djeluju na crvanilo te ono u pravilu nestaje, no uvijek se u pravilu vrati nakon 1-2 tjedna uz jednu iznimku od 3-4 mjeseca prošle godine. Unaprijed hvala, Ivan

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.03.2011. 19:35

Kod Vas je dijagnosticiran kontaktni dermatitis (dermatitis ab externis). Vjerojatno je riječ o iritativnom kontaktnom dermatitisu. U fazama pogoršanja dolaze u obzir kortikosteroidne kreme ili kortikosteroidne kreme u kombinaciji s antimikoticima (kao kod Vas-Lotriderm krema). Preproručio bih Vam korištenje neutralnih pripravaka (npr. Bepanthen krema) kada promjene i nisu prisutne. Dolazi u obzir i epikutano testiranje u slučaju sumlje na alergijski kontaktni dermatitis.

senad.d

14.03.2011. 15:20

Poštovani,

Imam 29 godina. Duži vremenski period u području prepona t.j. oko testisa koža mi je jako iritirana,bukvalno rečeno svlači se (bude kao da je kremom namazano i jednostavno je kremaste konzistencije). Područje me jako svrbi,posebno kada toplom vodom perem područje. Posle svakog pranja koža vlaži.
Povremeno mi se taj svrab i crvenilo pojavi i po samom penisu. Glavić penisa je kao da je koza suha. Crvenilo i svrab je zahvatilo i područje oko anusa.
Problem imam vec par godina,ja sam mislio prvobitno da mi je to bilo posle odlaska na javne bazene gdje sam dobio crvenilo u području prepona.Isao sam i kod dermatologa,dobio sam kremu Rojazol i neki losion,ali čim prestanem sa losionom ponovo se javlja problem. Rojazol je pomagao prvi put od tada nema nikakvog efekta.
Inače sam oženjen, kod supruge se zna pojaviti bijelo pranje pa sam mislio da mozda nije i candida.Nisam siguran da li ovi simptomi odgovaraju candidi. Molim Vas da mi date savjet sta Vi mislite. Ukoliko je potrebno mogu poslati sliku.
Unaprijed hvala za Vaš odgovor!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

15.03.2011. 14:10

Kod Vas bi se moglo raditi o irirativnom dermatitisu ili o infekciji Candidom (a lako moguće i oba problema zajedno). Savjetovao bih Vam da učiniti mikološku obradu s ciljem isključenja Candida infekcije (pet dana prije pretrage ničim ne mazati). Pretraga se radi na dermatološkim klinikama.

markec18

04.04.2011. 16:30

Poštovani imam jedan problem. Dakle imam 19 godina i nisam još stupio u spolni odnos. Na glansu penisa i na kožici sa unutrašnje strane mi se pojavilo crvenilo. To zna dosta svrbiti, a zna se pojaviti i bijeli sirasti gnoj. Sad me zanima šta da radim. Inače imam dijagnosticiranu psorijazu na pupku i iza uha. Unaprijed hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.04.2011. 10:55

Kod Vas se vjroajtno radi o manifestaciji psorijaze na spolovilu (tzv. invezna psorijaza s lokalizacijama na spolovilu, pupku itd). Prije terapije bi trebalo isključiti i gljivičnu infekciju. Za psorijazu spolovila u terapiji se koriste lokalni kortikosteroidi kraće vrijeme, te ev. lokalni imunomodulatori (pimekrolimus, takrolimus). Javite se dermatologu koji Vam liječi psorijazu.

kockica18

29.05.2011. 11:35

Prije nekoliko dana sam primjetio da na desnoj strani glavica penisa imam jednu malu bradavicu. O cemu se radi i kako to mogu ukloniti? Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.05.2011. 17:35

Kod Vas bi se moglo raditi o nekom potpuno benignom problemu poput neke žlijezde, ali bi se moglo raditi i o ozbiljnijem problemu poput kondiloma (kojeg uzrokuje HPV). Postupak ovisi o čemu je točno riječ.

Mile majstor

09.06.2011. 00:20

Meni također treba stručna pomoć!
Na penisu (kožica i glavić) mi se pojavilo crvenilo, svrbež i lagano peckanje, također na glaviću imam nekakve, neznam kako da opišem, sličko je prištićima (bubuljicama), nema ih puno i jako su sitne i bijele su boje ali to je već duže vremena kod je svrbeš o peckanje zadnjih dana. Što bi to mogli biti i kako se to može liječit jer liječnik mi nije pri ruci, moramo bi čekat mjesec dana da bi mogao ići k liječniku. Hvala.....

Mile majstor

09.06.2011. 10:30

mala nadopuna.... suspicious
Glavić mi je crven, kao upaljen, a kožica je suha i boli pri prevlačenju......

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

10.06.2011. 20:20

Crvenilo, svbež i peckanje su vjerojatno posljedica blagog iritativnog dermatitisa. Pokušajte mazati Bepanthen kremu kroz nekoliko dana, a ako to ne pomogne morat ćete kod liječnika. To što navodite nešto kao "prištiće" to su "normalne" žlijezde i nije potrebno liječenje.

Mile majstor

11.06.2011. 13:45

Hvala Vam puno! happy

Ivan27

04.07.2011. 19:20

Poštovani,

Imam problem urološkog karaktera. Naime, prije mjesec dana sam otišao na urološki pregled zbog crvenila na glansu penisa. Doktor mi je dijagnosticirao BALANOPOSTITIS ACUTA te mi je propisao terapiju lokalnog čišćenja (acidi borici 3%) i mazanje (Kuterid mast). Nakon 15 dana crvenilo se povuklo i kontrola je bila uredna. Međutim, na glansu su se pojavije kao neke potkožne crvene točkice za koje je doktor rekao da su gljivice. Doktor mi je propisao mast Canasten i rekao da maže ukoliko se na površini pojave promjene bijele boje. Do danas se takve promjene nisu pojavile, ali crvene točkice su još uvijek tu pa sam zabrinut. Zanima me vaše mišljenje. Trebam li koristiti Canasten mast iako nije bilo bijelih promjena na glansu ili da čekam da se gljivice povuku same? Ne mogu sa sigurnošću reći povlače li se crvene točkice, jer sad su i od panike „velike oči“ i ne mogu biti objektivan.

Unaprijed vam se zahvaljujem!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

05.07.2011. 11:55

Teško je reći koji uzrok Vaših problema, a o tome ovisi i terapija. Ne bih promjene mazao napamet Canestenom, prvo treba učiniti pretragu na gljive (mikološku obradu).