Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nenana

26.02.2017. 19:10

Poštovani, kćer mi već unazad 3 godine ima svako malo crvenilo na dlanu ruke, koje svrbi te se ljušti. Prvo dobije male prištiće koji su ispunjeni bistrom tekućinom te svrbe. Nakon toga se pojavljuje crvenilo i ljuštenje. Sad se počelo širiti na pojedina mjesta ruku (kod lakta) i na nozi (listovima). Bili smo kod doktora, preporučili su nam kremu, no ne pomaže, a terminza dermatologa smo dobili za par tjedana. Što bi moglo biti i kako liječiti da toliko ne svrbi i da se zasutavi širenje. Poslala bi sliku u prilogu, no ta opcija ne postoji. Unaprijed zahvaljujem

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

26.02.2017. 23:00

Možda bi se moglo raditi o nekoj varijanti atopijskog dermatitisa ili ekcema. Mažite Bepanthen mast do termina kod dermatologa.

anas22

08.03.2017. 23:15

Zdravo, imam jedan problem. Imam 22 godine. Naime pred menstruaciju sam, ne znam da li to ima veze. Desno od venerinog brijega, kod prepona, na pritisak me boli koza. Ne znam da li imam neku kuglicu, mozda malu. Zanima me sto mogu uciniti da prestane i sto bi to moglo biti? Cime je uzrokovano?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

09.03.2017. 14:50

Možda se radi o upali dlačnog folikula ili žlijezde. Ako ne prođe za nekoliko dana, javite se pregled liječniku da se utvrdi o čemu je riječ.

sudijas

19.03.2017. 16:20

Pozdrav. Prije nekoliko dana dijagnosticiran mi je peroralni dermatitis. Moje pitanje je vezano za adekvatnu terapiju koju sam ja dobila. Naime liječim se kortikosteroidima(alfoderm krema) i tablete za alergiju (lordes). Doktorka dermatolog kaze da je uzrok alergija na neku hranu koja mi izaziva crvenilo i svrbež kože te neke crvene krugove po licu. Čitajući po forumu, uočila sam da se ova vrsta dermatitisa liječi antibioticima, pa sam sada zbunjena, te da li je moja terapija adekvatna te da li je istina da uzrok može biti alergija ili intolerancija na neku hranu. Jedino što sam redovno konzumirala jeste po jedno čeno bijelog luka zbog njegovog ljekovitog učinka na organizam. Napominjem da pijem oralni kontraceptiv te da li je on ili češnjak mogao utjecati na ove promjene kože lica. Hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

20.03.2017. 12:05

Kod Vas nešto nije točno. Ili dijagnoza ili terapija. Ili oboje. Perioralni dermatitis nije uzrokavan alergijom na hranu, a ne liječi se kortikosteroidima. Dapače, oni su zabranjeni.

Gea92

30.04.2017. 18:30

Postovani, vec godinama unazad imam neku diskoloraciju na licu, koja se naizmenicno pojacava i smanjuje. Vise izgleda kao tamnije prebojeni deo koze koji se bukvalno pruza od ispod nosnih krilaca, preko nazolabijalnih brazdi pa duz brade tik ispod donje usne, obrazujuci pun krug. Uglavnom je tamnije prebojeno, kao posle suncanja, a ponekad pocrveni i koza zateze, bez osipa, bubuljica i slicno, samo crvenilo. Pri prvom pregledu mi je receno da mi nije nista.. Onda je data dg peroralni dermatitis nakon cega sam koristila rozamet kremu 2 nedelje ujutru i uvece, ali se nista nije promenilo. Sta savetujete dalje od dijagnostike ili terapije? Unapred hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.05.2017. 10:50

Trebalo bi prvo postaviti točnu dijagnozu. Ona se postavlja na pregledu. Dijagnostika neće biti potrebna. Mjesto govori za perioralni dermatitis, ali narav promjena (diskloracija) ne.