Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14399

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Eksem ili gljivicno obolenje?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zlatko

20.08.2003. 02:50

Postovanje

Zamolio bih vas za jedno pitanje a u vezi moga problema sa obolenjem koze u predjelu dlana i stopala.

Naime,prije 17 godina sam bio na odsluzenju vojnog roka u nekadasnjoj nam drzavi i tada sam dobio nekakvo kozno obolenje na dlanu desne ruke.U pocetka se pojavio samo mali plik,u stvari mjehuric i to na samo jednom prstu.Poslje toga pojavilo se vise tih mjehurica ali se obolenje pojavljivalo samo na jednom od prstiju i veoma sporo se sirilo.Ipak proslo je veoma dugo od tada i danas imam tu koznu bolest po cijelom desnom dlanu.Imam takodjer iste probleme i sa desnim stopalom.Mislim da je veoma bitno naglasiti da se obolenje nikada nije sirilo na gornji dio sake a niti gornji dio stopala.Kada sam postao civil isao sam kod doktora i dijagnoza je bila GLJIVICNO OBOLJENJE.Od doktora kod nas sam dobio kremu koja se zvala Canesten.Zelim da naglasim da je doktor donio dijagnozu na osnovu labaratorijskog ispitivanja malih uzoraka koze koje je uzeo sa oboljelih dijelova moga dlana.

Ja sada zivim u inozemstvu i takodjer i ovdje sam bio kod doktora a zbog istog problema,dakle mog koznog oboljenja.Ovaj "strani" doktor je samo pogledao moj dlan i odmah rekao da je to nesto sto se zove EKSEM i dao mi je kremu za lijecenje istog a koja se zove Elocon.

Sada sam u neizvjesnosti od kakvog se oboljenja lijecim,od Eksema ili Gljivicnog obolenja?!

Nadam se da sam bio dovoljno jasan da bih ste shvatili o kakvom se obolenju radi i bio bih vam veoma zahvalan ako bih ste mi dali jedan dobar savjet koji bih bio naj efikasniji u lijecenju mog koznog oboljenja.
Takodjer bih volio znati kakve su sanse za trajno izljecenje ove kozne bolesti koja je kod mene u pitanju?!


Unaprijed vam se puno zahvaljujem-ZLATKO-

nina

26.08.2003. 11:10

Imam identican problem! S tim da je moja dijagnoza ekcem!

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

06.10.2003. 02:06

Promjene koje opisujete mogle bi odgovarati tzv. dishidrotičnom (mjehuričastom) tipu dermatomikoze (gljivične kožne bolesti) koji se mogu javljati na koži dlanova i tabama, kao i postraničnim djelovima prstiju šaka i stopala. I sami ste naveli da je jedan od liječnika i uzeo komadiće kože-predpostavljam da je učinio mikološku (gljivičnu) obradu kože i postavio dijagnozu. No sličnu kliničku sliku može dati i kontaktini alergijski odnosno iritativni dermatitis koji je Vaš liječnik nazvao ekcem. Savjetujem da prije početka liječenja ipak učinite mikološki bris kože te potom primjenite kremu Elocon (kortikosteroidni preparat) koji Vam je liječnih preporučio. U koliko na navedenu kortikosteroidnu terapiju neće biti poboljšanja trebalo bi se razmišljati o kontaktnom alergijskom ili nealergijskom dermatitsu (ekcemu) te učiniti alergološko testiranje na kontaktne alergene!