Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


kontaktni dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jasminvalo

02.03.2012. 01:20

Postovani,

Ja se javljam iz Makedonije vec dugo vremena, oko 5 mjeseca se mucim sa kronicnom alergijom na podrucju oko ociju.Da pojasnim ,na pocetku su se pojavile kao sitne crvene tockice na donji dio oka.Prvo na jedno a zatim na drugo oko.Pojavio mi se otok kod podocnjaka,i to crvenilo je uvjek na rubo podocnjaka.Bila sam kod nekoliko dermatologa ali mi nisu znali tocno reci o cemu je rijec.
Prepisivali su mi terapiju sa antihistaminik tabletama loratidin 10 dana i pila sam i zirtex 20 dana ali mi nije bas pomoglo.Jedino mi je pomogla hydrocortizon krema samo na kratko,jer mi se ubrzo vratila alergija opet a i ne zelim dugo koristiti kortikosteroide.Napravila sam nutritivne i i inhalativne alergo testovi bili su negativni.Ispitala sam bris od ociju, nalaz je bio cist.Imunokemiske analize krvi su IgA 2,5 IgG 16,9 igM 1,5 igE total 59,5.Provjerila sam rad bubrega sve mi je u redu.Nikad ne koristim sminke pudere jedino organske kreme koje sam uvijek koristila.
Mogu reci da samo ponekad me svrbi ali malo ne svaki dan.Druge simptome nemam.Ponekad se povuce samo od sebe i drugi dan se opet pojavi ili po nekoliko dana.Pokusavam izbjegavati zacine u hrani aditive i konzervanse koliko je to moguce.Za sada vec 1 mjesec nisam pod nikakvom terapijom.Te crevene tockice tako stoje.
Zanima me dali je to imunoloskog karaktera ili se javlja pri nekakvom dodiru sa nekim alergenom ko ja ne mogu otkriti.
Molim za vasu pomoc dali da radim jos neke pretrage, jer vise ne znam sta da radim i koju terapiju da uzimam.

Unaprijed Vam zahvaljujem.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

02.03.2012. 13:15

Po svemu nije sasvim jasno o čemu je kod Vas riječ Bez prave dijagnoze, nema niti prave terapije. Za potvrdu ili isključenje kontaktne alergije, potrebno je učiniti epikutano testiranje. Ostale alergije ste isključili prijašnjim testiranjem. Vjerojatno nećete moći izbjeći povremenu upotrebu kortikosteroidnih krema.

Iskra1990

04.05.2017. 23:35

Poštovani,

Liječničkim pregledom mi je dijagnosticiran kontaktni dermatitis (na čelu), terapija su bile Lordes tablete, Afloderm i Pantenol krema - koristiti 5 dana. Simptomi su se povukli, ali se sada opet vraćaju 7 dana nakon prestanka korištenja terapije.

Šta mi Vi preporučujete kao terapiju?

Srdačan pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

05.05.2017. 12:10

Terapija je u redu, ali ako se promjene vraćaju treba napraviti epikatno testiranje koje će potvrditi dijagnozu i vidjeti na što ste eventualno preosjetljivi.