Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Kvržica na nozi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Quki

12.12.2012. 21:00

Poštovani,
nisam sigurna da li upit šaljem na pravi forum, ali nadam se da mi možete dati savjet.
Pred nekih mjesec dana primijetila sam na vanjskoj strani lijeve noge, otprilike jedan dlan iznad koljena, malenu kvržicu veličine graška. Kvržica nije okom vidljiva, ali se primijeti na dodir. Lagano je bolna i kao da se nalazi na mišiću jer se jače osjeti kad je mišić napeti, a kad je mišić opušteni malo ju je teže pronaći. Zanima me da li je riječ samo o trvdokornom celulitu koji je izraženiji ili bih trebala otići na pregled.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

12.12.2012. 23:10

Ne znam o čemu se radi, ali navjerojatnije je riječ o nekoj benignoj potkožnoj tvorbi. Mislim da za sada ne trebate kod liječnika.

majchi_24

06.01.2013. 19:15

Poštovani, nismo sigurni da je ovo pravo mjesto i tema za naš upit, ali imamo sljedeći problem pa molimo za Vaš savjet.
Mojoj baki unazad 6 tjedana izbijaju "kvrge" različitih dimenzija (od zrna graška do kovanice 2kn) po tijelu tj. po nadlakticama, ispod ključne kosti, a naročito po glavi (čelo, vjeđa, tjeme), na nogama ne, izbočene su 3-4mm. Prije nego što kvrge izbiju, ta su mjesta jako bolna (probijajuća i konstantna bol koja ne nestaje niti nakon uzimanja analgetika), a nakon izbijanja bol prestaje dok kvrga poprima blago crvenkastu boju. Kvrge ostaju neko vrijeme (1-2 dana), zatim nestanu bez ikakvih vidljivih znakova. Nakon pojavljivanja prvih kvržica, liječnica opće prakse ordinirala je antibiotike (Klavocin) nakon čega su kvrge nestale i nisu se neko vrijeme pojavljivale. Možda je potrebno naglasiti da unazad 6mj. baka koristi lijekove za liječenje plućnog emfizema (Seretide i Ventolin aerosol). Nema povišene temperature, a predviđena je laboratorijska obrada jer doktorica ne može sa sigurnosti reći o čemu se radi. Unaprijed hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.01.2013. 10:05

Na temelju onog što ste napisali, ne mogu Vam reći o čemu je riječ. U svakom slučaju, ukoliko će promjene ponovo izbijati, vjerojatno će biti potrebna biopsija i patohistološka pretraga svježe promjene s ciljem postavljanja točne dijagnoze.

cakanita23

25.01.2013. 23:55

Poštovani, moj brat ima izraslinu na ruci, pa je išao na citologiju, molim vas da mi protumačite nalaz - "Klinički, ehografski te citološki nalaz ukazuju na benigni mezenhimalni tm (dif dg fibrom) Da li nalaz upućuje na vađenje masnog tkiva?Dr.je rekao da je moguće da se neće morati vaditi, ovisno o nalazima

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

26.01.2013. 15:25

Pitanje baš nije za dermatologa, ali po onom što je napisao liječnik ( niste napisali koji specijalist) promjenu ne treba nužno otkloniti. Nadalje, nije jasno ovisno o kojim nalazima će donijeti odluku o odstranjivanju.

Jopabosanac

19.05.2013. 15:10

Poštovani,osjetio sam kvržicu na lijevoj nozi sa unutarnje strane veličine graška,moze se reci da je u ravnini sa testisima.Na dodir se mala bol osjeti,ali inače ništa ne osjećam slučajno sam naletio na nju.Molio bih vas da mi date savjet mozda ako znate sta bi to bilo ili dali bih trebao otići liječniku.

Hvala !

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

19.05.2013. 15:50

Ne mogu Vam reći o čemu je riječ, ali se najvjerojatnije ne radi o nečemu ozbiljnijem zbog čega bi morali kod liečnika.

annatolia

25.12.2013. 12:00

Poštovani,
nisam sigurna trebam li ići gnjaviti liječnika opće prakse u ovo blagdansko vrijeme pa me zanima ima li razloga za zabrinutost. Primijetila sam zadebljanje na nozi, kao velika kvrga, koja zapravo i nije toliko izražena da odskače, ali osjeti se pod rukom, veličine dlana, na vanjskoj strani bedra malo iznad koljena. Ta je "kvrga" tvrda na dodir i tvrđa od ostatka, a nisam imala nikakvu ozljedu na tome području da bi mogla biti rezultat toga. Nisam ni sigurna trebam li se brinuti oko toga ima li veze s venama (na kontracepcijskim sam tabletama), odnosno trebam li se brinuti uopće. Ne boli na dodir i tu je neko vrijeme, no nisam je registrirala donedavno.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

25.12.2013. 23:55

Najvjerojatnije nemate razloga za brigu, ali se napamet ne može reći o čemu je točno riječ.