Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Problemi s gljivicama


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

annejullie

27.12.2013. 19:50

Imam 20 godina. Prije par godina imala sam upalu grla i koristila sam antibiotike. Ubrzo nakon toga su mi se pojavile gljivice na genitalijama. Liječnica opće prakse je rekla da se radi o kandidi i dala mi je kremu. Nakon redovitog mazanja kremom, svrbež i iscjedak su nestali. Ubrzo nakon toga primjetila sam kako mi je veliki nožni nokat hrapav, neravne površine. S vremenom je takav postao i srednji prst na desnoj ruci. Sad primjećujem kako su mi svi nokti na rukama i nogama više ili manje neravni, nisu glatki kako bi trebali biti, čak se vide i mala udubljenja. U tom periodu, još jednom mi se pojavila kandida i čudan iscjedak iz pupka koji je brzo nestao. Pošto studiram i nisam bila u mjestu stanovanja, uzela sam si u ljekarni na vlastitu ruku Canesten kremu i kandida se nakon 2 tjedna potpuno povukla. Prije par dana mi se pojavila i perut. Perut mi se pojavljivala i prije, ali samo kad bih mijenjala šampon. Sada nisam mijenjala šampon,ali se ipak pojavila i vlasište me svrbi. Liječnica opće prakse mi je dala šampon Oronazol i tek ga krećem koristiti, nadam se da će pomoći. Zanima me postoji li neki način da se u potpunosti izliječim od gljivica jer očito one postoje u mom organizmu već dugo vremena, ali imam osjećaj da se "sele" s jednog dijela tijela na drugi.

Unaprijed hvala na odgovoru

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.12.2013. 10:55

Svi Vaši problemi nisu povezani s Candidom. Problem u vlasištu nije, iako Vas liječnica dobro liječi. Candida ne zahvaća sve nokte, osim iznimno (samo kod teških nasljednih poremećaja imuniteta koje sigurno nemate). Problem s genitalnom regijom je jedino gdje ste Vi imali Candidu. Preporučio bih da posjetite dermatologa.