Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Ljuskanje kože


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mima

17.01.2004. 23:14

Postovanje,
prije 3 tjedna na podrucju prsnog kosa i nadlaktica javio mi se svrbez pracen crvenkastim tockicama koje se kasnije konfluirale u vece nepravilne fleke. Svrbez se povukao ali koza je ostala izrazito suha, ljuskava i gruba, i na dodir imam osjecaj kao da je dehidrirana.
Vlasiste mi je suho, povremeno se javlja perut sa jakim svrbezom, ali nakon 1-2 pranja samoponom protiv peruti, prolazi. Takoder i mb. Hashimoto, ali su mi hormoni uz terapiju uredni, i nemam nikakvih simptoma hipotireoze.
Prije 5 godina alopecia areata koja se spontano povukla.
Unazad 2 godine folikulitisi sa postupalnim ispadom za koje sam dobila Fluacet gel i Pilfud sol, ali bez znacajnijeg poboljsanja nakon terapije.
Citala sam o Pityrosporum orbiculare i ovale, pa me zanima da je moguce da se o tome radi, mozda o nekoj alergijskoj reakciji, autoimunoj bolesti koze, da li su kozne promjene povezane sa problemima na vlasistu, i da li se trebam javljati lijecniku buduci da to lagano prolazi.

unaprijed hvala

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

09.02.2004. 02:03

U bjelkastim ljuskicama na seborejičkim predjelima kože i vlasišta često se nađe kvasac Pityrosporium ovale koji se ujedino smatra jednim od uzročnika sebrojeičkog dermatitisa. Radi se o bezalenom uzročniku jer se smatra da se on može izolirati i sa kože i kose i osoba koje nemaju problema s prhutanjem vlasišta odnosno koje nemaju problematičnu kožu lica. Prolazna alopecia areata koju ste imali može biti zbog vaše osnovne bolesti (Mb. Hashimoto).