Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Madeži


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dorina

26.01.2004. 13:33

Poštovani,
prije mjesec dana dala sam odstraniti nekoliko madeža koji su bili
malo veći ili su se mijenjali. Nalaz biopsije je slijedeći:
1. Naevus intradermalis pigmentosus
2. Naevus compositus pigmentosus
3. Naevus dysplasticus

Za madež pod br. 3 mi je doktor preporučio da se odstrani još malo okolnog tkiva te mi je rekao da nema razloga za brigu već da su stanice malo "uznemirene" ali da to nije ništa što bi me trebalo brinuti.

Molim Vas da mi objasnite nalaze biopsije, pogotovo za madež pod br. 3, te da mi date svoje mišljenje dali je dovoljno samo otkloniti još malo tkiva ili preporučate još nešto. Također me zanima dali to znaći da se više nebi trebala sunčati i ići u solarij? Kako da se zaštitim da se madeži ne pretvore u maligne? Imam ih dosta po tijelu i često mi se pojavljuju novi, sitni i većinom crne boje.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

09.02.2004. 01:52

Madeži se obično NE bioptiraju nego se otklone tzv. potpunom ekscizijom te se isječak kože pošalje na histološku (mikroskopsku)analizu. Histološki se može postaviti dijagnoza, naime može se vidjeti o kakvom obliku madeža je riječ. U koliko je kod Vas zaista napravljena biopsija onda bi svaka od tri madeža u koliko nisu u potpunosti odstranjena trebalo ponovno ekscidirati! Madeži pod proj 1 i 2 su obično bezazleni madeži, no kod displastičkih madeža postoji povećana sklonost malignoj alteraciji (stvaranju melanoma).
U koliko imate brojne madeže, savjetujem Vam redovite (1-2 puta godišnje) dermatološke kontrole, vođenje fotodokumentacije madeža, te ne sunčati se i ne ići u solarij nego, odnosno pri izlaganju suncu (koje nikako nebi smjelo biti u periodu između 11 i 16 sati) koristiti kreme s visokim zaštitinim faktorima!!!