Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14397

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Melanom, prvi stadij


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bee_pu

28.03.2011. 16:15

Poštovanje,

moja majka je imala melanom, otkriven nakon odstranjivanja madeža na leđima u svibnju 2009. dijagnoza: MM, površinsko šireći tip - Clark II, Breslow I (0,51mm). Onkologica je rekla da je to vrlo mali tumor i da je vrlo mala vjerojatnost da ce se dalje pojavljivati. Citala sam malo po forumima, i naisla na neke slučajeve gdje je gospodin sa dijagnozom isto Clark II, Breslow I (1mm) nakon 15 godina otkrio metastaze po plucima i jetri, da li je to rijedak slucaj ipak? citala sam da je klasifikacija po Breslowu vazan prognosticki cimbenik? Ona redovito ide na kontrole markera, UZV limfnih cvorova, abdomena i dojki, kao i kod onkologice. Kod dermatologa ide svakih pola godine. Da li se trebam brinuti za daljnju buducnost? Koliko je vjerojatno da se taj melanom nije u potpunosti odstranio ?? (Naknadno je isla na siru eksciziju i nalaz je da se u rubovima ne nalazi nista sumnjivo). Takodjer, molim vas jedan osvrt na nasljednu sklonost-trebam li se ja zabrinjavati oko svog zdravlja sto se tog tice?
Hvala na bilo kojoj informaciji!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.03.2011. 10:55

Sve što Vam je rekla onkologica je točno. Naravno, postoji vrlo mala šansa i da i melanom Breslow I metastazira. Klasifikacija po Breslowu je prognostički čimbenik: 10-godišnje preživljenje u ovom stadiju je oko 97%. K tome kod Vaše majke je povoljno i to što je ženskog spola (bolja prognoza), te to što je riječ o površinsko-širećem melanomu (bolja prognoza). Siguran sam da je melanom u potpunosti odstranjen- histološki se uvijek kontroliraju rubovi. Nasljedna sklonost postoji, te je potreban povećan oprez, poglavito izbjegavati svako izlaganje suncu ili korištenje solarija.

bee_pu

30.03.2011. 16:05

Hvala na brzom odgovoru.
Imam jos samo par pitanja, sto to znaci 10-godisnje prezivljavanje, nisam nigdje naisla na to objasnjenje? Nije valjda da ce pozivjeti samo 10 godina?! Kako se metastaze mogu sprijeciti, da li je moguce da se otkriju na vrijeme pa da se odstrane ili ako se otkriju to nije moguce izlijeciti? Jos jednom, hvala na trudu oko odgovaranja- "normalan" covjek ako nije bolestan nema kome postaviti ovakva pitanja,mamu mi se ne da zamarati sa svojim strahovima,a opet, kad vise znam, bolje se osjecam. Drago mi je da postoji ovaj forum!
Pozdrav vama,
Barbara

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.04.2011. 11:15

10-godišnje preživljenje 97% znači da će u razdoblju od 10 godina 3% bolesnika umrijeti od melanoma. 97% će doživjeti 10 godina od postavljanje dijagnoze i smatraju se definitivno izlječeni od melanoma. Metastaze se ne mogu spriječiti, teži se ranom otkrivanju metastaza. Kod Vaše majke takav rizik je minimalan.

bee_pu

02.04.2011. 16:35

Hvala na jasnom i preciznom odgovoru. 97 % jest veliki postotak, (iako je i onih 3% meni veliko).
Lijep pozdrav!